Sałatka meksykańska • przepis • składniki • przygotowanie
Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do mniejszej miski wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy ją dokładnie. Wyciskamy sok z limonki i dalej mieszamy.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Kurczaka starannie oczyszczamy, a potem oddzielamy od siebie piersi. Wkładamy je do większej miski i zalewamy marynatą. Smarujemy wierzch filetów, aby zostały równomiernie pokryte marynatą. Zostawiamy je tak na 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Pomidory myjemy i osuszamy. Awokado przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę, obieramy. Kroimy je na plastry i tak samo postępujemy z drugim awokado. Odkładamy na bok (możesz skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniało). Oczyszczamy deskę. Kroimy pomidory w drobną kostkę. Myjemy i osuszamy szpinak.
UKŁADAMY WARZYWA W MISCE
Na dół miski wkładamy szpinak. Otwieramy puszki i odcedzamy kukurydzę oraz fasolę. Układamy je w misce obok siebie, na stosikach. Podobnie układamy także pomidory oraz awokado. Myjemy deskę.
SMAŻYMY KURCZAKA
Ustawiamy patelnię na kuchence i rozgrzewamy ją. Wyciągamy kurczaka z marynaty i przekładamy go na papier do pieczenia – bliżej jednego z boków, tak, by wolną częścią papieru można było przykryć filety. Tak opakowanego kurczaka przekładamy na patelnię. Smażymy przez 5-6 minut z każdej strony, a potem wyciągamy go z papieru.
UKŁADAMY KURCZAKA W MISCE
Kładziemy kurczaka na umytą i suchą deskę. Kroimy go w plastry, a potem przenosimy w całości do miski z sałatką. Układamy go na wierzchu tak, aby kawałki ściśle do siebie przylegały.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do mniejszej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy oraz sos sriracha. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy do miski. Kolendrę drobno siekamy i wrzucamy do miski. Wyciskamy sok z limonki. Całość energicznie mieszamy.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Gotowym sosem polewamy sałatkę z wierzchu i podajemy ją gościom.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2877,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
575,4 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
27,8 g
Błonnik
9,8 g
Białko
17 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chili con carne z wędzonym boczkiem
Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!

Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Guacamole
Ta pasta z awokado to klasyczna przekąska inspirowana kuchnią meksykańską. Przepis, aby przygotować ją w robocie MCC, pozwoli delektować się jej smakiem już w 5 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minicharlotte z pomarańczami
Delikatny mus pomarańczowy otoczony długimi biszkoptami to przepis idealny dla każdego fana lekkich słodkości.

Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.

Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.