Rumsztyk • przepis • składniki • przygotowanie
Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Nasz przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mięso wyciągamy z lodówki i pozwalamy mu chwilę odstać, a potem starannie siekamy je na drobne kawałki.
DODAJEMY PRZYPRAWY I WODĘ
Mięso wkładamy do miski, dodajemy wodę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i formujemy z nich spłaszczone kotlety.
SMAŻYMY RUMSZTYKI
Na patelni rozgrzewamy smalec, a następnie smażymy kolejno każdego kotleta z obu stron. Gdy kotlet jest rumiany, przekładamy go na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Smażymy na tym samym tłuszczu, aż cebula się zeszkli, a potem nabierze lekko złocistej barwy.
DODAJEMY RUMSZTYKI NA PATELNIĘ
Dodajemy wszystkie rumsztyki na patelnię i podlewamy 70 ml ciepłej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy przez 5 minut.
PODAJEMY RUMSZTYK
Rumsztyk podajemy na talerzu z ulubionymi dodatkami przykryty podsmażoną cebulką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1144,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
228,8 kcal
Tłuszcz
12,1 g
Węglowodany
8,5 g
Błonnik
1,6 g
Białko
22 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
Tosty z bagietki z wyjątkowymi dodatkami Deluxe to smakowita, a jednocześnie prosta przekąska, którą zachwycisz swoich gości.

Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
Kasza jaglana doskonale sprawdza się również w koktajlach. Paweł podpowiada, z czym ją najlepiej połączyć!

Galaretkowiec bez pieczenia
Galaretkowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, które świetnie nadaje się na każdą okazję. Wystarczy kilka galaretek, trochę cierpliwości i delikatny, słodki i owocowy przysmak gotowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!

Sałatka z truskawkami
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki! Ta odświeżająca truskawkowa sałatka to lato na talerzu. Przygotujesz ją w szybki i łatwy sposób!

Trufle z ciecierzycy
Karol przygotował coś na słodko! Spróbuj łatwych i szybkich, a także wegańskich trufli z ciecierzycy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
Poznaj nowoczesne połączenie smaków! Pomelo, pieczony burak i wędzony łosoś doskonale się ze sobą komponują.

Minitorciki z krewetkami
Połączenie mango i awokado z krewetkami i wędzonym łososiem sprawi, że odkryjesz zupełnie niepowtarzalny smak. To prosta, a zarazem efektowna przystawka na każdą okazję!

Chłodnik z melona i mięty
Zimna zupa o kuszącym miętowym zapachu gwarantująca ochłodę i orzeźwienie nawet w najgorętszy wakacyjny dzień.