Risotto z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina,

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój drobno i przełóż do miseczki.
PODSMAŻAMY KURCZAKA
Kurczaka oczyść i pokrój w drobne paski. Wyciągnij mniejszą patelnię i podsmaż na niej kurczaka na maśle (użyj ok. 20 g), a następnie przypraw go solą (1,5 g), pieprzem (0,5 g) oraz ziołami (1 g). Smaż ok. 5-6 minut, aż stanie się złocisty. Gotowego kurczaka odstaw na bok.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W rondelku podgrzej bulion na małym ogniu. Powinien gotować się przez cały czas przyrządzania risotto. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej ryż. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj cebulę oraz czosnek. Poczekaj, aż warzywa staną się lekko rumiane, a potem dolej do nich wino. Całość gotuj, aż płyn wyparuje.
GOTUJEMY RYŻ W BULIONIE
Do gotowej bazy dodawaj po jednej chochli bulionu, cały czas mieszając. Powtarzaj czynność, aż do wykorzystania całego bulionu. Ryż powinien ugotować się w trakcie do kleistej postaci, lekko twardej w środku.
DODAJEMY KLUCZOWE SKŁADNIKI
Gdy ryż jest już al dente, dodaj kurczaka. Parmezan zetrzyj, dodaj do ryżu i kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dopraw risotto solą i pieprzem.
WYKAŃCZAMY RISOTTO
Pod sam koniec gotowania dodaj masło oraz posiekaną pietruszkę i cały czas mieszaj. Jeśli potrafisz, zamiast mieszania możesz wykorzystać technikę podrzucania składników. Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób świeżo zmielonym pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2043,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
510,9 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
24,9 g
Błonnik
0,8 g
Białko
31,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka gyros
Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak pieczony z kminkiem
Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.
🔥 O podobnym poziomie trudności

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!

Welsch z północnej Francji z serem cheddar
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.