Placuszki roti ze schabem • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PLACUSZKI
Oba rodzaje mąki mieszamy z wodą i solą i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie kleiste, podsypujemy stopniowo mąką. Odstawiamy na 15 minut. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. Rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Rozgrzewamy patelnię i na dużym ogniu, bez dodatku tłuszczu, smażymy placki przez 20 sekund z każdej strony. Podczas smażenia placki powinny się delikatnie napowietrzyć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3000 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375 kcal
Tłuszcz
19,7 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
20,5 g
Białko
20,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.

Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.

Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej
Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.