Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy upiecze się kurczaka w tak doborowym towarzystwie jak gorgonzola, orzechy i gruszki, to musi być smakowicie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
MASŁO: oraz ser gorgonzolla wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.
PRZYGOTUJ BLENDER RĘKAW
cukierniczy sznurek blachę wyłożoną papierem pergaminowym sitko naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) Masło serowo-orzechowe Miękkie masło i ser gorgonzola w temperaturze pokojowej oraz 1,5 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich miksujemy lub blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
NASTĘPNIE DO ZMIESZANEGO
masła z serem dodajemy pozostałą ilość pokruszonych orzechów włoskich, całość mieszamy łyżką. DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM: pieprzem.
MASŁO PRZEKŁADAMY DO
rękawa cukierniczego. ODKŁADAMY NA: bok.
KURCZAK Z UMYTEGO
i osuszonego kurczaka odcinamy końcówki skrzydełek.
ODKŁADAMY NA
bok. 1 GŁÓWKĘ CZOSNKU: w całości, przeciętą na pół, połamane liście laurowe i świeży tymianek wkładamy do środka kurczaka.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
świeżo mielonym pieprzem wewnątrz kurczaka.
PALCAMI DELIKATNIE ODKLEJAMY
skórę kurczaka od mięsa na wysokości piersi.
W MIEJSCE MIĘDZY
skórą a mięsem szprycujemy masło serowe.
RÓWNOMIERNIE ROZPROWADZAMY MASŁO
na całej powierzchni mięsa.
SZNUREK UMIESZCZAMY POD
nóżkami kurczaka, krzyżujemy, wiążąc z przodu, następnie sznurek przekładamy między udkami, zawiązujemy na skrzydełkach i związujemy na pleckach na supeł.
TAK PRZYGOTOWANEGO KURCZAKA
kładziemy na pleckach na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dookoła układamy gałązki tymianku, które polewamy 3 łyżkami białego wina.
KURCZAKA WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 200°C (bez termoobiegu), pieczemy przez 20 minut.
NASTĘPNIE PO 20
minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika, zlewamy nadmiar tłuszczu, jaki wyciekł z kurczaka (tłuszcz odstawiamy na bok), dookoła kurczaka układamy gruszki pokrojone w ćwiartki, które polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
KURCZAKA Z GRUSZKAMI
wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.
ZAPIEKANKA JAJA PRZEKŁADAMY
do miski, mieszamy, dodajemy śmietanę 30%, doprawiamy solą i pieprzem.
DODAJEMY SZCZYPTĘ STARTEJ
gałki muszkatołowej, mieszamy.
NASTĘPNIE, CAŁY CZAS
mieszając, dodajemy przesianą przez sito mąkę.
Z OPAKOWANIA SERA
gruyere odkładamy na bok 3 plasterki, pozostałą ilość sera kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy, mieszamy, dodajemy kilka posiekanych gałązek tymianku.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
NASTĘPNIE DO POWSTAŁEJ
masy przekładamy cukinię pokrojoną w talarki, mieszamy dokładnie, obtaczając każdy talarek w śmietanie z serem.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego.
WIERZCH ZAPIEKANKI POSYPUJEMY
pokrojonymi w paseczki plasterkami sera.
ZAPIEKANKĘ WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180°C (zapiekankę wstawiamy razem z kurczakiem z dodatkiem gruszek), pieczemy 30 minut.
SOS DO GARNKA
przekładamy zlany tłuszcz z kurczaka, dodajemy masło, kiedy masło się rozpuści, dodajemy posiekaną szalotkę, mieszamy i smażymy około 2-3 minut.
DO ZESZKLONEJ SZALOTKI
dodajemy mleko, śmietanę i ser gorgonzola.
GOTUJEMY NA WOLNYM
ogniu 5-10 minut, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się sera.
UPIECZONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY
na talerz lub półmisek, dookoła kurczaka układamy gruszki.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYM
tymiankiem.
PODAJEMY ZE ZREDUKOWANYM
sosem w sosjerce i z zapiekanką z cukinią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8700,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2175,0 kcal
Tłuszcz
164,8 g
Węglowodany
74,5 g
Błonnik
101,6 g
Białko
101,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą
Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.

Torcik à la burrito
Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.

Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brownie z masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klasyczny sernik
Puszysty, aksamitny i wychodzi za każdym razem! Upiecz sernik idealny z przepisu Pawła i zaskocz swoich najbliższych!

Malinianki, czyli bułeczki drożdżowe z malinami
Kochasz jagodzianki, ale sezon na jagody zbyt szybko dobiega końca? Spróbuj malinianek wg przepisu Pawła! Równie pyszne, łączące lekko kwaśne wnętrze i miękkie ciasto drożdżowe ze słodkim kremem waniliowym.

Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!