Pieczone ziemniaczki z ubijaną fetą • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące pieczone ziemniaczki w aromatycznych przyprawach, a do tego przepyszna i kremowa ubijana feta. Sprawdź, jak smakuje to proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY ZIEMNIACZKI
Gotowane ziemniaczki przekładamy do miski i oprószamy przyprawami. Następnie zalewamy je oliwą. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy przez ok. 5-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
PRZYGOTOWUJEMY UBIJANĄ FETĘ
Wszystkie składniki dipu przekładamy do miski i ubijamy za pomocą ręcznego blendera, aż powstanie dość gładka masa.
PODAJEMY DANIE
Dip z fety przekładamy na talerze i obok układamy upieczone ziemniaczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1231 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
615,5 kcal
Tłuszcz
37,9 g
Węglowodany
41,7 g
Błonnik
3,4 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
Crème brûlée to klasyka deserów, ale ten przepis udowadnia, że jego wytrawna wersja jest równie smaczna! Jest w niej nie tylko kulinarne szaleństwo, ale i wyjątkowy, wyrafinowany smak.

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!

Kanapka z croissanta z lodami
Kanapka z chrupiących croissantów pełna pistacji, truskawek, kremu i lodów waniliowych? Gwarantujemy, że to idealny deser – przygotuj je i przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus czekoladowy
Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Koncentrat bulionu warzywnego
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!