Pasztet z krewetek i łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł na domowej roboty pasztet o intensywnym łososiowo-krewetkowym smaku oraz pięknym kolorze.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PODŁUŻNĄ FORMĘ
(keksówkę) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
KREWETKI OBIERAMY Z
pancerzyków, lecz ich nie wyrzucamy. 50 ML OLIWY: z oliwek rozgrzewamy na patelni.
PORA DROBNO SIEKAMY
i wrzucamy na patelnię razem z pancerzykami obranych krewetek.
PODSMAŻAMY RAZEM OKOŁO
10 minut, następnie dodajemy mleko i gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu.
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia, a następnie wywar odcedzamy i studzimy.
SKÓRĘ POMIDORÓW NACINAMY,
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
OBIERAMY SPARZONE POMIDORY
ze skóry, pozbawiamy je pestek, a miąższ drobno siekamy i łączymy z pozostałą oliwą z oliwek.
PRZEKŁADAMY DO GARNKA
i gotujemy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
DO POMIDORÓW DODAJEMY
przygotowany wcześniej wywar oraz obrane krewetki.
ŁOSOSIA OBIERAMY ZE
skóry i pozbawiamy ości, kroimy na kawałki i również dodajemy do reszty składników.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
gotujemy około 10-15 minut, aż ryba będzie gotowa. CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO: blendera.
DODAJEMY CHLEB POKROJONY
na kawałki oraz jajka i całość miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i gałką muszkatołową, mieszamy.
MASĘ WYKŁADAMY DO
przygotowanej wcześniej formy.
PRZYKRYWAMY FOREMKĘ FOLIĄ
aluminiową, pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. PRZED POKROJENIEM: studzimy.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2525,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
315,7 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
16,1 g
Błonnik
20,4 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Knedle z faszerowanymi śliwkami
Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!

Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!

Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy pudding z croissantów
Słodkie maślane rogaliki w nietypowej odsłonie to pomysł na pyszne śniadanie. Z nim rozpoczniesz dobrze każdy dzień!

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.