Pasztet z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SKŁADNIKI
Pierś indyka, marchew i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do misy urządzenia wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość zalewamy wodą tak, aby składniki były przykryte i gotujemy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 100°C / czas: 40 minut / obroty w lewo. Po ugotowaniu składniki odcedzamy i wyjmujemy z nich liście laurowe oraz ziele angielskie.
SMAŻYMY WĄTRÓBKĘ Z PRZYPRAWAMI
Wątróbkę oprószamy mąką i smażymy ją na patelni na roztopionym maśle. Do zarumienionej wątróbki dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek i podsmażamy przez kolejne 5 minut.
BLENDUJEMY SKŁADNIKI NA PASZTET
Ugotowane mięso, warzywa i usmażoną wątróbkę przekładamy do misy termorobota. Składniki blendujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 6. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, śmietankę i ocet i całość ponownie blendujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 4.
PIECZEMY PASZTET
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2172,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
543,2 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
13,9 g
Błonnik
1,8 g
Białko
57,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.

Grillowany stek z jelenia
W sezonie grillowym poszukaj nowych inspiracji! Sięgnij po steki z jelenia w aromatycznej marynacie i przyrządź je na ruszcie podczas imprezy w ogrodzie. Taka alternatywa zasmakuje każdemu!

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jaglane à la bounty w słoiczku
Wielbiciele kokosowego smaku, prostych deserów i wegańskich przepisów znajdą tu coś dla siebie! Sprawdź, jak łatwo przygotować pyszne jaglane à la bounty w słoiczkach!

Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
Głęboki smak pomidorów podkreślony smakiem warzyw i przełamany delikatnością pierożków panzerotti. Tę zupę pokochają wszyscy, nie tylko fani południowych smaków!

Sałatka pomidorowa z wędzonym twarogiem
Niewiele składników – fantastyczny smak! Dzięki prostej sałatce pomidorowej wg przepisu Kingi przywołasz letnie wspomnienia i skorzystasz z sezonu na te wspaniałe produkty! Spróbuj koniecznie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!

Piada wraps
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą śląską: proste, a jednocześnie pełne smaku i aromatu danie, które urozmaici niejednego grilla. Nakłuj na szpikulec i grilluj!