Orzechowe babeczki • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ PRZESIEWAMY
i robimy w niej zagłębienie.
DO ŚRODKA DODAJEMY
masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i szczyptę soli.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY
za pomocą noża.
GDY SKŁADNIKI ZACZNĄ
się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy rękoma (nie za długo).
ZAGNIECIONE CIASTO ZAWIJAMY
w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
na grubość około 3-4 mm.
WYCINAMY KOŁA, PASUJĄCE
wielkością do foremek do babeczek.
NA PATELNIĘ WSYPUJEMY
pokruszone orzechy (nie kruszymy ich zbyt mocno). PODGRZEWAMY.
GDY ORZECHY SĄ
ciepłe, wlewamy na patelnię miód i sok z pomarańczy.
MIESZAMY, POZWALAJĄC CZĘŚCI
soku odparować. NASTĘPNIE DELIKATNIE KARMELIZUJEMY: orzechy.
DO WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYCH
foremek z kruchym ciastem nakładamy gorące skarmelizowane orzechy, formując mały kopczyk.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) przez 15-16 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2601,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
650,3 kcal
Tłuszcz
34,5 g
Węglowodany
75,8 g
Błonnik
14,8 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
Domowe drożdżówki to świetny dodatek do kawy lub herbaty. A jeśli dodamy do niech jeszcze karmelizowany rabarbar, to stworzymy połączenie idealne! Upieczcie pyszne drożdżówki razem z Pawłem!

Suflet malinowy
Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Golonka indyka w sosie musztardowym
Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!

Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.