Omlet ze szpinakiem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Pół ząbka czosnku kroimy w cienkie plastry. Szpinak myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
SMAŻYMY SZYNKĘ
Na patelnię wlewamy olej i chwilę podsmażamy szynkę.
PRZYGOTOWUJEMY OMLET
Na małym ogniu na patelni roztapiamy kawałek masła. Wrzucamy szpinak z częścią czosnku. Odrobinę solimy. Chwilę blanszujemy. Patelnię ściągamy z ognia. Jaja wbijamy do miski i dobrze rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól i biały pieprz.
PODAJEMY OMLET
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kilka plasterków czosnku i wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
949,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
474,9 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
5,1 g
Błonnik
29,3 g
Białko
29,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety mielone z purée
Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śniadaniowe burrito z jajecznicą
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania! Odkryj nowy sposób na podanie jajecznicy, przygotowując proste i pyszne śniadaniowe burrito pełne warzyw.

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…

Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na lekką kolację lub przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!

Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.