Muffinki jednorożce • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Białka ubijamy z cukrem w naczyniu robota. Dodajemy żółtka, ubijamy chwilę i dodajemy kolejno: miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Miksujemy, aż składniki się połączą.
SZPRYCUJEMY CIASTO I PIECZEMY MUFFINKI
Białe ciasto szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota z dodatkiem bitej śmietany w proszku. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ
Z połowy białej masy cukrowej formujemy kulki, które następnie wałkujemy na desce, tworząc podłużny, zaostrzony na końcach kształt. Składamy go na pół, a końce zwijamy ciasno w spiralę. Podstawę odcinamy, by skrócić róg.
PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ
Wystudzone muffinki umieszczamy w papilotkach. Połowę schłodzonego kremu przekładamy do osobnej miski. Dodajemy zmiksowane i przetarte przez sito owoce leśne. Mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4400,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
366,7 kcal
Tłuszcz
14,2 g
Węglowodany
55,7 g
Błonnik
4,6 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Ajerkoniakowy tort wielkanocny
Paweł Małecki wie, że tort wielkanocny musi robić wrażenie! Przygotuj tort ajerkoniakowy na migdałowym spodzie z żelką żurawinową i minibezami!

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!