Meksykański hamburger • przepis • składniki • przygotowanie
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do temperatury 190-200°C (termoobieg) przygotuj kawałek folii aluminiowej Pieczone papryki Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i pieczemy ok.
20-30 MINUT, NASTĘPNIE
zawijamy ją w folię aluminiową w celu odparowania.
POZBYWAMY SIĘ GNIAZD
nasiennych oraz skóry z papryki.
CZĘŚĆ PAPRYKI KROIMY
drobno, część nieco grubiej. HAMBURGERY MIELIMY PIERSI: kurczaka.
ZMIELONE MIĘSO KURCZAKA
przekładamy do miski.
UGOTOWANĄ, ZIELONĄ SOCZEWICĘ
rozcieramy za pomocą noża, zostawiając niewielką nieroztartą część.
TAK PRZYGOTOWANĄ SOCZEWICĘ
dodajemy do mięsa mielonego z kurczaka.
DO MISKI Z
mięsem i soczewicą dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę dymkę wraz ze szczypiorkiem, a także curry, sól, mielony pieprz biały oraz posiekaną kolendrę.
DO MIĘSA DODAJEMY
również drobno pokrojoną papryczkę chili (1/2 łyżeczki papryczki pozostawiamy do sosu) oraz odrobinę oliwy. SKŁADNIKI MIESZAMY DOKŁADNIE: rękoma.
DESKĘ, NA KTÓREJ
będziemy układać uformowane hamburgery, smarujemy odrobiną oliwy, również ręce polewamy niewielką ilością oliwy.
MIĘSO DZIELIMY NA
porcje, które układamy na desce.
KAŻDĄ PORCJĘ MIĘSA
wyrabiamy w dłoniach, formujemy krążki o grubości ok. 1,5 CM.
KAWAŁKI MIĘSA ODSTAWIAMY
na chwilę do lodówki, aby mięso stężało.
SOS JOGURT PRZELEWAMY
do naczynia, dodajemy majonez, odrobinę soli, mielonego pieprzu białego, pół łyżeczki posiekanej, ostrej papryczki, sok z limonki i upieczoną, obraną ze skóry czerwoną paprykę (kilka kawałków papryki zostawiamy do posypania wysmażonych hamburgerów).
DO JOGURTU DODAJEMY
oliwę oraz szczypiorek z dymki.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
PO WYJĘCIU Z
lodówki mięso smażymy ok.
2-3 MINUT Z
każdej strony na rozgrzanej oliwie.
PIECZONĄ PAPRYKĘ POKROJONĄ
grubiej podsmażamy na patelni obok hamburgerów przez mniej więcej 1-2 minuty.
MIĘSO POSYPUJEMY PODSMAŻONA
papryką i startym serem.
TORTILLE TORTILLE KROIMY
na pół i kładziemy je na ruszt do piekarnika rozgrzanego do 190°C (termoobieg).
TORTILLE PIECZEMY KRÓTKO,
3-4 minuty.
NA TALERZU UKŁADAMY
sałatę, obok sałaty układamy tortille, polewamy ja sosem, następnie na tortille nakładamy mięso, które polewamy ponownie sosem i przykrywamy drugim kawałkiem tortilli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2760,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
690,2 kcal
Tłuszcz
32,7 g
Węglowodany
44,2 g
Błonnik
52,3 g
Białko
52,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sok pomarańczowo-marchewkowo-jabłkowy z kurkumą
Pomarańcze, jabłka, marchew i kurkuma – takie połączenie nie tylko świetnie smakuje, ale także dodaje energii na cały dzień! Wypróbuj koniecznie!

Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!

Shot z kurkumy i imbiru
Łącz kłącza pełne mocy i dbaj o siebie w chłodne miesiące! Przepis Kingi na shot z kurkumy i imbiru to porcja wartościowych składników zawartych w superfoods i cytrusach. Korzystaj z tego, co daje natura!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie batoniki z masłem orzechowym
Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.

Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wrapy z szynką i mango
Wrapy z szynką i mango to świetna propozycja dania, które zabierzesz na piknik lub drugie śniadanie do pracy!

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Śniadaniowe batoniki czekoladowe
Niezwykle szybkie w przygotowaniu batoniki czekoladowe, które świetnie sprawdzą się jako przekąska w porze śniadania.