Makaron z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Charakterystyczny dla kuchni w stylu polskim makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną to dla wielu osób kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Koniecznie sprawdź, jaki przepis na to danie proponuje Paweł!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA MAKARON
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier puder. Następnie laskę wanilii przekrawamy na pół wzdłuż i wycinamy z niej nasiona, które dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy, w razie potrzeby dodając zimną wodę.
WYRABIAMY CIASTO NA MAKARON
Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć, przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy przez ok. 10-15 minut, podsypując w razie potrzeby mąką, aż stanie się gładkie i sprężyste. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 10 minut.
KROIMY I GOTUJEMY MAKARON
Blat delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto również oprószamy mąką i rozwałkowujemy na bardzo cienki płat. Następnie zawijamy je w rulon i kroimy go w paski o szerokości ok. 3-4 mm. Każdy z pasków rozwijamy i gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.
PRZYGOTOWUJEMY MUS TRUSKAWKOWY
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Ok. 200 g owoców umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie blendujemy na mus.
PODAJEMY MAKARON
Kilka łyżek musu przekładamy na dno głębokiego talerza. Na to nakładamy porcję ugotowanego makaronu, część pokruszonego twarogu, kilka pokrojonych w ćwiartki truskawek i łyżkę śmietany.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2288,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572,1 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
63,6 g
Błonnik
21,7 g
Białko
21,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Banana split
Banana split, czyli trzy smaki lodów, dwa sosy, banany i bita śmietana ze świeżymi owocami. Czyż to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie sprawdź, jak łatwo przygotować go we własnej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowa pasta jajeczna
Tak smakują wiosenne kanapki! Prosty przepis na domową pastę jajeczną urozmaici każde wspólne śniadanie i pozwoli zacząć dzień ze smakiem. Spróbujesz?

Knedle z faszerowanymi śliwkami
Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuleczki z koziego sera
Niepowtarzalny smak koziego sera sprawia, że te sylwestrowe przekąski szybko znikają z talerza. Przygotuj serowe kuleczki w chrupiącej panierce dla siebie i bliskich na tę szczególną okazję!

Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
Jarmuż, awokado, gruszki, maliny – tyle dobra w jednej szklance! Wypróbuj przepis Kingi na zielony koktajl, który z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych.

Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!