Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY MIĘSO
Łopatkę kroimy w dużą kostkę, marynujemy w soli i pieprzu. Obsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia z pokrywką. Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy na złoty kolor cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plastry. Zawartość patelni przekładamy do mięsa.
KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Gruszki kroimy na cząstki, wycinamy gniazda nasienne. Na tej samej patelni, na kolejnej porcji oleju układamy gruszki, smażymy kilka minut z obu stron. Dodajemy miód i zalewamy odrobiną wina. Całość przelewamy do łopatki. Do naczynia wlewamy resztę wina i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Od momentu zagotowania dusimy 1,5 godziny na wolnym ogniu.
PIECZEMY PIETRUSZKĘ
Pietruszkę kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość wody, układamy pietruszkę. Przykrywamy folią aluminiową. Parujemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C do miękkości. Pietruszkę możemy też ugotować na parze. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i oliwą z oliwek. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.
DOPRAWIAMY I BLENDUJEMY SOS
Ugotowane kawałki mięsa przekładamy do półmiska. Sos przecedzamy przez sito do garnka. Wyciągamy gałązki rozmarynu, a gruszki przecieramy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy chrzan, dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Sos redukujemy aż do momentu, gdy zmniejszy swoją objętość o połowę. Jeśli chcemy, żeby był ostrzejszy, dodajemy więcej chrzanu. Do sosu dodajemy około 2 łyżek zimnego masła. Blendujemy na gładką masę. Sos dolewamy do mięsa. Na wierzch dodajemy skórkę otartą z cytryny. Podajemy z upieczoną pietruszką. Dekorujemy świeżym rozmarynem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3087,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
514,6 kcal
Tłuszcz
30,2 g
Węglowodany
31,5 g
Błonnik
6,7 g
Białko
17,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!

Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!

Sorbet truskawkowy
Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Dżem gruszkowo-cynamonowy
Doskonały do kanapek, ciast i naleśników - dżem z gruszek z aromatycznym cynamonem!

Czekoladowy pudding z croissantów
Słodkie maślane rogaliki w nietypowej odsłonie to pomysł na pyszne śniadanie. Z nim rozpoczniesz dobrze każdy dzień!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Salsa pomidorowa
Aromatyczny sos z pomidorów, cebuli i przypraw. Doskonale komponuje się z mięsem i chrupiącym świeżym pieczywem.

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!