Łatwa saltimbocca z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI PAPIER
do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół) Kurczak Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.
ZĄBEK CZOSNKU KROIMY
w cienkie plastry.
NA KAŻDYM KAWAŁKU
piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.
KASZA DO GARNKA
wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.
GDY CZOSNEK SIĘ
lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. CAŁOŚĆ MIESZAMY I: prażymy.
DOPRAWIAMY MAŁĄ ILOŚCIĄ
białego wina.
SOLIMY, PIEPRZYMY I
podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1, 2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. MIESZAMY.
PRZYGOTOWANIE NA ROZGRZANY
na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu.
DOPRAWIAMY DOTĄD NIEDOPRAWIONĄ
stronę mięsa solą i pieprzem. SMAŻYMY. PRZEWRACAMY NA DRUGĄ: stronę.
OBSMAŻONE PIERSI KŁADZIEMY
na blaszkę wyłożoną pergaminem.
ODSTAWIAMY WSZYSTKO NA
chwilę na bok.
Z MIĘSA WYCIĄGAMY
wykałaczki.
NA KURCZAKA NAKŁADAMY
plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na ok 5 minut.
SOS CEBULĘ I
paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
CAŁOŚĆ PRZESMAŻAMY NA
patelni, dodajemy małą ilość białego wina.
GDY WINO W
całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy.
CZEKAMY, AŻ SOS
się zagotuje.
DODAJEMY CAŁE KAPARY
i niewielką ilość wody.
JAK PODAWAĆ KASZĘ
wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę. DOPRAWIAMY ODROBINĄ MIELONEGO: pieprzu.
DEKORUJEMY 2 LISTKAMI
szałwii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4320,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1080 kcal
Tłuszcz
34,7 g
Węglowodany
85,6 g
Błonnik
17,5 g
Białko
67,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!

Roladka kokosowa bez pieczenia
Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serowe piłeczki N3jxioma
Uwaga, nadlatują! N3jxiom pokazuje, jak zaskoczyć Waszych gości serowymi piłeczkami, które podbiją ich podniebienia podczas najbardziej emocjonujących meczów.

Halibut na parze z sosem paprykowym
Delikatny i niezwykle smaczny obiad. Tę pyszną rybę z makaronem z cukinii i sosem paprykowym, dzięki urządzeniu Monsieur Cuisine przygotujesz już w 25 minut. Koniecznie spróbuj!

Syrop czekoladowo-kawowy
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
Wypróbuj przepis Mai na orkiszową wersję kulebiaka z kapustą i wędzoną śliwką. Będzie pysznie!

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Golonka indyka w sosie musztardowym
Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!