Krem ze szparagów • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SZPARAGI OCZYSZCZAMY
z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki.
ZIEMNIAKI OBIERAMY, KROIMY
w niezbyt dużą kostkę.
W GARNKU PODGRZEWAMY
bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy.
GOTUJEMY CAŁOŚĆ NA
wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
CEBULĘ KROIMY W
drobną kostkę, musimy je zeszklić na maśle.
DODAJEMY DO WYWARU
z ziemniakami i szparagami. 2 ŻÓŁTKA WBIJAMY: do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki połączą się.
ZESTAWIAMY GARNEK Z
zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka.
STAWIAMY NA CHWILĘ
na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
ZDEJMUJEMY ZUPĘ Z
ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.
GŁÓWKI SZPARAGÓW GOTUJEMY
na parze lub krótko blanszujemy.
JAK PODAWAĆ PRZED
podaniem kładziemy na powierzchni zupy po kilka główek szparagów oraz posypujemy ją posiekaną zieloną pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
666,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
111,1 kcal
Tłuszcz
3,8 g
Węglowodany
14,8 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
Kremowy i bardzo elegancki deser inspirowany francuską kuchnią, w którym zamkniesz świąteczne smaki i aromaty. Marcepanowe parfait z gruszkami w winie to uczta dla podniebienia!

Bananowa kawa mrożona z mango
Kawa nie zawsze musi smakować tak samo. Spróbuj mrożonej w połączeniu z bananami i mango!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.

Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Deser proteinowy à la tiramisu
Oto pyszna alternatywa dla klasycznego tiramisu we włoskim stylu! Deser, który przypomina je w smaku i wyglądzie, ale nie wymaga użycia cukru i zawiera dodatkową porcję białka. Przekonaj się, jak łatwo go przygotować.

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!