Krem cytrynowy w cytrynkach • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY
Cytryny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przecinamy je na połówki i wyciskamy sok, który następnie przecedzamy przez sitko, aby usunąć pestki i miąższ.
GOTUJEMY KREM CYTRYNOWY
Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryn oraz białą czekoladę. Gotujemy na małym ogniu, mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
WYPEŁNIAMY CYTRYNKI
Wydrążone połówki cytryn dokładnie oczyszczamy od wewnątrz. Następnie wypełniamy je przygotowanym kremem cytrynowym. Odstawiamy do ostudzenia, po czym wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
PODAJEMY DESER
Schłodzone cytrynki dekorujemy borówkami oraz listkami mięty i serwujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1259,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,9 kcal
Tłuszcz
16,4 g
Węglowodany
43,7 g
Błonnik
3,7 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowy makaron z owocami
Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.

Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!

Kapusta z grochem
Kapusta? Tylko z grochem! To klasyczne połączenie znane z wieczerzy wigilijnych, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz już w 10 minut.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!

Papryki zapiekane z greckimi serami
Soczyste papryki pełne świeżych warzyw, ziół i wyjątkowych greckich serów: manouri i fety. To wyjątkowy pomysł na danie w stylu śródziemnomorskim z airfryera, grilla lub piekarnika.

Sałata ze śmietaną
Sałata masłowa ze śmietaną to klasyczny dodatek do obiadu, który wzbogaca jego smak i dodaje mu świeżości. Ta prosta i smaczna sałatka często towarzyszy nam w sezonie letnim, gdyż genialnie komponuje się z wszelkimi nowalijkami i typowo letnimi, lekkimi potrawami. W jaki sposób połączyć ze sobą te dwa składniki i jak je doprawić? Poznaj nasz sposób na sałatę ze śmietaną!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Zapiekany kalafior
Zapiekany kalafior to pomysł na szybką i pożywną zapiekankę dla całe rodziny. Sprawdź, jakie to smaczne!

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.