Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
77 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UGNIATANIE CIASTA
Do pojemnika miksującego włożyć ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, pełnoziarnistą mąkę pszenną, 150 ml letniej wody, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ½ łyżeczki soli i zagniatać (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram ugniatanie. Ciasto przełożyć na kawałek papieru do pieczenia. Starannie umyć pojemnik miksujący.
PIECZENIE KRAKERSÓW
Ciasto na krakersy cienko rozwałkować omączonym wałkiem na papierze do pieczenia na grubość 3 mm i wciągnąć papier na blachę. Nożem zaznaczyć na cieście kwadraty o boku 4 cm. Piec krakersy 30 minut, potem ostudzić i połamać wzdłuż zaznaczonych linii.
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW NA CHUTNEY
Obrać cebule, przepołowić i włożyć do pojemnika miksującego. Rozmaryn umyć, otrząsnąć z wody, oberwać igiełki i dodać do cebuli w pojemniku. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/3 sekundy. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć (bez miarki), ustawiwszyprogram przypiekanie/110°C.
KROJENIE BRZOSKWIŃ
Brzoskwinie umyć, naciąć z wierzchu na krzyż, włożyć do wrzącej wody. Zostawić brzoskwinie przez chwilę we wrzątku, potem ściągnąć z nich skórkę. Miąższ oddzielić od pestki i pokroić na 3-cm kawałki.
GOTOWANIE BRZOSKWIŃ
Do pojemnika włożyć brzoskwinie, dodać sok z limonki i 1 szczyptę soli. Gotować (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/10 minut/90°C. Przełożyć chutney do miski i podać z krakersami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2069,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1034,6 kcal
Tłuszcz
25,6 g
Węglowodany
191,3 g
Błonnik
26,4 g
Białko
26,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!

Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Wypróbuj przepis na te pyszne i pożywne ciasteczka wegańskie! Idealne solo lub jako dodatek do jogurtu i owoców.

Kurczak szarpany
Poznaj idealną propozycję na wyraziste i smaczne danie. Mięso z kurczaka połączone z aromatycznymi sosami barbecue i Worcester, nutą wędzonej papryki, czosnku granulowanego oraz musztardy angielskiej zachwyci podniebienia Twojej rodziny lub gości. Sprawdź ten wyjątkowy przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Przygotuj quiche z warzywami, kurczakiem i serem! To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny!

Lodowe babeczki
Babeczki czekoladowe wypełnione lodami, to połączenie, które zasmakuje małym i dużym miłośnikom słodyczy. Sprawdź jak łatwo przygotować lodowe babeczki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów
Obiad na luzie, który ze spokojem można pałaszować nawet rękami! Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów to doskonała, domowa alternatywa dla popularnych dań z fast foodu.

Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
Długo dojrzewająca pizza, której zjedzenie najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej i która jest warta każdej minuty oczekiwania. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie rodzinę i znajomych pyszną domową pizzą.

Sernik na zimno z mango i nasionami chia
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!