Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!

Czas przygotowania
355 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski dodajemy orzechy, wiórki, proszek do pieczenia, mąkę i rodzynki. Mieszamy i odstawiamy na bok.
UBIJAMY BIAŁKA
Do drugiej miski dodajemy białka (oddzielamy je od żółtek, które przelewamy do kubka). Zaczynamy miksować, a po chwili dodajemy powoli cukier (najlepiej po jednej łyżce).
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Gdy piana zrobi się sztywna, dodajemy powoli żółtka i dalej chwilę ubijamy, aż utworzy się puszysta masa.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do miski z ubitą masą jajeczną dodajemy zawartość pierwszej miski i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.
PIECZEMY CIASTO
Obie formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do nich ciasto. Wyrównujemy i pieczemy przez 30-35 minut w trybie grzania góra-dół. Powinny stać się rumiane i chrupiące. Po upieczeniu studzimy blaty. Jeden zostawiamy w formie, a drugi delikatnie z niej wyciągamy, podważając wszystkie boki.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP BRZOSKWINIOWY
Do garnka wlewamy syrop z brzoskwiń, dodajemy cukier i wodę (120 ml), a potem doprowadzamy do wrzenia.
MIKSUJEMY BAZĘ NA KREM
W miseczce mieszamy budyń z mąką i pozostałą wodą (150 ml). Do wrzącego syropu dodajemy żółtka oraz rozpuszczony budyń i mąkę pszenną. Całość mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż wszystko zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby ściśle do niego przylegała i odstawiamy do wystudzenia.
UBIJAMY MASŁO
Gdy budyń wystygnie, ubijamy masło w czystej i osuszonej misce, aż stanie się puszyste. Zaczynamy dodawać powoli budyń, cały czas miksując masę. Odstawiamy krem na bok.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Myjemy i osuszamy garnek, a następnie wlewamy do niej wodę i dodajemy galaretki. Mieszamy, aż cała się rozpuści i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową galaretkę odstawiamy do wystudzenia (najlepiej w lodówce).
SKŁADAMY CIASTO
Do mniejszej miseczki wlewamy likier kawowy. Na ciasto znajdujące się w formie nakładamy połowę porcji kremu brzoskwiniowego i wyrównujemy. Ciastka biszkoptowe moczymy w likierze i układamy je na kremie. Wciskamy każde ciastko w krem i powtarzamy czynność. Potem znowu nakładamy na nie porcję kremu (zostawiając sobie 4 łyżki na wierzch). Układamy kolejny blat z ciasta i cieniutko smarujemy go kremem.
DODAJEMY BRZOSKWINIE I GALARETKĘ
Brzoskwinie wyciągamy z puszki i kroimy w plastry, a potem układamy je na wierzchu ciasta. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7481,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1068,8 kcal
Tłuszcz
61,1 g
Węglowodany
125,3 g
Błonnik
4,3 g
Białko
13,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.

Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
Aromatyczne tosty z serkiem, słodkimi owocami i nutą tymianku to idealny pomysł na śniadanie. Zrobisz je w mgnieniu oka!

Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to wyjątkowo kremowy i aksamitny deser, którego koniecznie powinieneś spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, którzy szukają czegoś niecodziennego. Spróbuj sernika z naszego przepisu i zakochaj się w jego smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.

Bułeczki drożdżowe à la dynie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Wegańska pavlova
Zobacz, jak zamienić płyn z puszki po ciecierzycy w wegański tort bezowy - z kremem czekoladowym i glazurowanymi owocami!