Kompot z wiśni • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY WIŚNIE
Myjemy dokładnie wiśnie pod bieżącą wodą i usuwamy ogonki. Usuwamy wiśnie z oznakami nadpsucia.
GOTUJEMY WODĘ I DODAJEMY WIŚNIE
Wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy do niej przygotowane wiśnie.
GOTUJEMY OWOCE
Gotujemy wiśnie na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż zmiękną i puszczą sok. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny.
DODAJEMY CUKIER I SERWUJEMY
Po ugotowaniu dodajemy cukier i 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kompot przelewamy do dzbanka i odstawiamy do ostudzenia. Rozlewamy do szklanek lekko ciepły i serwujemy.
MYJEMY I ROZKŁADAMY WIŚNIE
Nastawiamy do gotowania wodę w czajniku. Wiśnie myjemy, usuwamy nienadające się okazy i rozkładamy owoce równomiernie pomiędzy 4 słoiki.
DODAJEMY CUKIER I WRZĄTEK
Do każdego słoika wsypujemy po ok. 8 łyżek cukru. Ostrożnie wlewamy wodę z czajnika, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoików. Mocno zakręcamy każdy słoik.
PASTERYZUJEMY KOMPOT
Na dno dużego i szerokiego garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę lub specjalny wkład do gotowania słoików. Wkładamy słoiki z kompotem, tak, by się nie stykały. Zalewamy je wodą do ¾ wysokości słoików. Zagotowujemy i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu słoiki wyjmujemy osuszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3840,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
548,7 kcal
Tłuszcz
1,3 g
Węglowodany
138,8 g
Błonnik
7,1 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżówki z serem
Drożdżówka z białym serem to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Delikatne, puszyste ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem z białego sera tworzy niezwykle pyszną kompozycję. Taka domowa drożdżówka jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Drożdżowe zajączki wielkanocne
Urocze, puszyste i przepyszne – takie są drożdżowe zajączki według najnowszego przepisu autorstwa Kingi. Przygotuj je na Wielkanoc i przekonaj się, jak wspaniale wyglądają na śniadaniowym stole.

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
Idealna propozycja na przekąskę w gorące dni: słodki smak malin w pysznej sałatce z podsmażonymi gnocchi i dressingiem.

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.

Kuleczki z koziego sera
Niepowtarzalny smak koziego sera sprawia, że te sylwestrowe przekąski szybko znikają z talerza. Przygotuj serowe kuleczki w chrupiącej panierce dla siebie i bliskich na tę szczególną okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Magdalenki w stylu hiszpańskim
Hiszpańskie magdalenki od francuskich różnią się kształtem, bo przypominają klasyczne muffiny. Poznaj ich cytrusowy smak – z przepisem Pawła na pewno Ci się udadzą!

Pasta kanapkowa z tofu i botwinką
Jak szybko przygotować pastę kanapkową z tofu i botwinką? Kinga już spieszy z pomocą! Poznajcie jej przepis na delikatną, pożywną i smaczną pastą. Dzięki użyciu termorobota MC Smart zrobisz ja naprawdę w kilka chwil.

Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!