Grillowany łosoś z masłem ziołowym • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
MASŁO: wyjmij z lodówki, na tyle wcześnie, aby w momencie użycia było miękkie.
MASŁO ZIOŁOWE KOPEREK,
miętę i czosnek drobno siekamy.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MASŁA
ziołowego dokładnie mieszamy.
Z MASŁA FORMUJEMY
rulonik, zawijamy w pergamin i schładzamy, najlepiej w zamrażalniku.
ŁOSOŚ UMYTE I
osuszone porcje łososia skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny, posypujemy solą i pieprzem.
GRILLUJEMY 5 MINUT
z każdej strony.
JAK PODAWAĆ UPIECZONEGO
łososia podajemy z masłem ziołowym pokrojonym w talarki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1536,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
512,1 kcal
Tłuszcz
37,1 g
Węglowodany
0,9 g
Błonnik
40,7 g
Białko
40,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
Grzanki z chrupiącymi szparagami to idealny początek dnia. Wypróbuj ten szybki przepis Kingi i zobacz, jak pyszne może być śniadanie!

Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
Niezły pasztet! Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, wątróbki i warzyw pięknie pachnie i smakuje fenomenalnie.

Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
Na słodki obiad, deser lub śniadanie – wyborne racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!

Chakalaka
Brzmi egzotycznie i tak też smakuje! Chakalaka, czyli afrykański gulasz warzywny, to idealny wybór, gdy szukasz lekkiego i aromatycznego dania na szybki obiad z marchewką!

Deser pascha
Uwielbiasz paschę, ale nie masz cierpliwości czekać aż będzie gotowa? Ten przepis będzie dla Ciebie! Skuś się na pełen bakalii deser pascha.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!