Galette z morelami i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Orzechy laskowe drobno mielemy. Zagniatamy szybko z mąką, cukrem pudrem, solą, żółtkiem i zimnym masłem na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
KROIMY MORELE
Morele myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Czekoladę siekamy. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły obrywamy i siekamy.
PIECZEMY GALETTE
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na duży owalny placek (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm), oprószając lekko mąką. Wkładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę. Posypujemy czekoladą i rozmarynem i układamy morele, zostawiając naokoło ok. 4 cm wolnej krawędzi. Krawędź ciasta delikatnie składamy do wewnątrz – na owoce. Morele posypujemy cukrem. Galette pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 35-40 minut aż do zarumienienia. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3022,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
251,9 kcal
Tłuszcz
13,0 g
Węglowodany
31,1 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety z selera
Kotlety z selera w panierce z mąki migdałowej to świetny pomysł na wegetariański obiad. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak intrygująco mogą smakować warzywa.

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jesienne ciasto marchewkowe z pyszną polewą czekoladową pokochają dorośli i dzieci!

Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Jesteś miłośnikiem tradycyjnych pączków? Wypróbuj przepis Pawła i przygotuj je samodzielnie w domu! Krem budyniowy i cukier trzcinowy dodają im słodkości.

Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
Poznaj przepis na tartę podwójnie orzechową! Kruche, orzechowe ciasto, karmelizowane orzechy i słodkie śliwki to zachwycające połączenie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Nie bój się urozmaicania klasyki. Spróbuj crème brûlée w zupełnie nowym wydaniu – z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem!

Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!