Filet z łososia w peperonacie • przepis • składniki • przygotowanie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE
do gotowania na parze lub garnek z durszlakiem naczynie żeliwne Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Ziemniaki obgotuj na parze, odstaw do przestudzenia, obierz i przekrój na pół.
PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI UKŁADAMY
płaską, przekrojoną częścią na bardzo mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. SMAŻYMY.
PODSMAŻONE Z JEDNEJ
strony ziemniaki przekładamy do miski, doprawiamy je roztartym w moździerzu kminkiem.
DODAJEMY 2 ZĄBKI
czosnku pokrojone w cienkie plastry, odrobinę oliwy z oliwek.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
TAK PRZYGOTOWANE ZIEMNIAKI
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na blaszce wyłożonej pergaminem na 5-7 minut.
KOLENDRĘ SIEKAMY DROBNO
z odrobiną soli i 1 posiekanym ząbkiem czosnku.
FILETY Z ŁOSOSIA
pozbawione skóry myjemy, kroimy wzdłuż na pół i każdy kawałek obtaczamy dokładnie w kolendrze z czosnkiem. POSYPUJEMY ODROBINĄ BIAŁEGO: pieprzu.
DNO NACZYNIA Z
otworkami do gotowania na parze smarujemy oliwą z oliwek.
ŁOSOSIA WKŁADAMY DO
naczynia do gotowania na parze z gotującą się wodą.
PO CHWILI WYŁĄCZAMY
ogień pod garnkiem, parzymy łososia pod przykryciem ok. 20 MINUT.
NA GORĄCEJ PATELNI
smażymy papryki czerwone i zielone pokrojone w grubą kostkę z niewielką ilością oliwy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
PODSMAŻONĄ PAPRYKĘ PRZEKŁADAMY
do naczynia żeliwnego.
NASTĘPNIE NA TEJ
samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry.
KIEDY CEBULA SIĘ
zeszkli, na patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę pora oraz posiekaną, ostrą papryczkę (ok. 2 ŁYŻECZEK).: SMAŻYMY. DOPRAWIAMY ODROBINĄ PIEPRZU: i soli.
PODSMAŻONE WARZYWA WRZUCAMY
do naczynia żeliwnego z papryką.
WARZYWA W NACZYNIU
żeliwnym gotujemy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając, przez 10-15 minut.
NA KOŃCU DO
podduszonych warzyw wrzucamy posiekaną bazylię, dokładnie mieszamy.
NA TĘ SAMĄ
patelnię, na której smażyliśmy warzywa, wrzucamy pomidory pelati.
DO POMIDORÓW DODAJEMY
niewielką ilość wody.
CHWILĘ GOTUJEMY.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,
dodajemy zest z limonki oraz masło.
KIEDY MASŁO SIĘ
rozpuści, dodajemy niewielką ilość cukru oraz zimnej wody.
NA TALERZ WYKŁADAMY
pomidorowy sos, na sosie układamy warzywa i upieczone ziemniaki.
NA KOŃCU UKŁADAMY
kawałki łososia.
WARZYWA SKRAPIAMY SOSEM,
dekorujemy listkami bazylii.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3813,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
953,4 kcal
Tłuszcz
58,3 g
Węglowodany
59,7 g
Błonnik
49,5 g
Białko
49,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!

Greckie pierożki z serem graviera
Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.

Omlet sojowy z warzywami
Szukasz pomysłu na śniadanie? Przygotuj sojowy omlet z warzywami, dzięki któremu smacznie rozpoczniesz dzień. Szybki i prosty, czyli idealny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Wegetariańskie enchiladas
Łatwe danie w meksykańskim stylu! Wegetariańskie enchiladas z bogatym farszem i domowym sosem pomidorowym. Musisz wypróbować ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
Parowane młode ziemniaczki w mundurkach, podane z wyjątkową okrasą z suszonych pomidorów, cebulki, rukoli i pistacji oraz z gzikiem to pomysł na przepyszny obiad, idealny na środek lata. Sprawdź, jak go przygotować!

Fasola z makrelą
Przystawka pełna różnorodnych smaków i tekstur, czyli fasola z makrelą z przepisu Karola, doskonale pasuje do chrupiących snacków z ciasta francuskiego. Sprawdź to połączenie!

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.