Eskalopki w cieście ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 2 BLACHY
do pieczenia papier do pieczenia słoik folię spożywczą tłuczek do mięsa ręcznik papierowy pędzelek rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) Marynata Do miseczki dodajemy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu i łyżkę oliwy z oliwek.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
ODSTAWIAMY.
ESKALOPKI PLASTRY SCHABU
myjemy, następnie usuwamy białe błonki.
MIĘSO WYKŁADAMY NA
folię spożywczą, przykrywamy drugim kawałkiem folii.
KAWAŁKI SCHABU UBIJAMY
delikatnie za pomocą tłuczka.
ZDEJMUJEMY FOLIĘ, MIĘSO
przyprawiamy pieprzem i solą z obu stron.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
kładziemy plastry boczku, smażymy.
USMAŻONE PLASTRY BOCZKU
wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
NADMIAR TŁUSZCZU Z
patelni odlewamy i smażymy kolejną porcję plastrów.
WSZYSTKIE PLASTRY WYKŁADAMY
na talerz. ODSTAWIAMY.
DO KOLEJNEJ MISECZKI
wbijamy żółtka z 2 jaj, dodajemy 1 łyżkę wody, następnie całość roztrzepujemy za pomocą widelca do momentu uzyskania jednolitej masy.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem. ODSTAWIAMY. BLAT KUCHENNY POSYPUJEMY: mąką.
CIASTO FRANCUSKIE OBTACZAMY
w mące z obu stron, następnie zdejmujemy nadmiar mąki.
KAŻDY PŁAT CIASTA
dzielimy na 4 części (potrzebujemy w sumie 8 części).
BLACHY DO PIECZENIA
wykładamy papierem do pieczenia.
PLASTRY SCHABU OBTACZAMY
w marynacie z miodu, musztardy i oliwy i układamy na płatach ciasta francuskiego.
NA KAŻDY KAWAŁEK
schabu kładziemy po 3 plastry boczku.
SUSZONE ŚLIWKI KROIMY
w paseczki i posypujemy nimi kawałki mięsa.
ŻÓŁTKIEM SMARUJEMY WYSTAJĄCE
brzegi ciasta.
KAŻDĄ Z 4
porcji zakrywamy kolejnymi płatami ciasta francuskiego, dobrze dociskamy brzegi za pomocą widelca.
4 PORCJE PRZEKŁADAMY
na blachy do pieczenia.
KAŻDĄ PORCJĘ SMARUJEMY
z wierzchu żółtkiem.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
na 20 minut (najpierw na 10 minut na 200°C (termoobieg), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C).
SAŁATA W SŁOIKU
mieszamy 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki octu białego, 4 łyżeczki oliwy z oliwek. MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
MIX SAŁAT WYKŁADAMY
do miski, całość polewamy sosem.
DELIKATNIE MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ SAŁATĘ
z sosem przekładamy na talerz.
WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA
eskalopki w cieście i układamy je na sałacie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4236,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1059,2 kcal
Tłuszcz
58,7 g
Węglowodany
94,2 g
Błonnik
36,8 g
Białko
36,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lemon curd
Jeśli przepadasz za intensywnie cytrynowym smakiem, lemon curd to idealna propozycja dla ciebie! Ten gładki, kremowy i niezwykle aromatyczny krem cytrynowy jest idealny do wszelkich wypieków, tostów francuskich i innych słodkości. Przygotowanie lemon curd w domu jest prostsze, niż się wydaje. Poznaj nasz sposób na lemon curd!

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.

Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!

Krem z papryki z serowymi scones
Pyszny krem z papryki z delikatną nutą wędzonego smaku i pomidorami, to świetny przepis na wyjątkową zupę. Dzięki dodatkowi serowych scones tworzy danie, które zachwyca.