Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BISZKOPT
W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Łączymy z rozpuszczoną czekoladą z masłem i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z gorącej blachy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie, docinamy go do wielkości foremek, w których będziemy przygotowywać deser. Wycięte biszkopty wkładamy do foremek.
PRZYGOTOWUJEMY MUS GRUSZKOWO-CYNAMONOWY
Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy środki i kroimy w cząstki. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier, zaczynając od bardzo małej ilości i stopniowo go dosypując. Gdy cukier będzie skarmelizowany, dodajemy pokrojone gruszki i karmelizujemy do momentu, aż zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa gruszkowa wystygnie, dzielimy ją na dwie równe części. Jedną odstawiamy na bok, do drugiej dodajemy maślankę i miksujemy ją. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i dolewamy do zmiksowanej masy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z masą (skarmelizowanymi gruszkami, maślanką i żelatyną). Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy drugą część karmelizowanych gruszek. Tak przygotowaną masę równo dzielimy i przekładamy do foremek z biszkoptami. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny. Gdy masa stężeje, deser wyjmujemy z foremek, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, świeżymi malinami oraz pokruszoną mleczną czekoladą. Deser podajemy bezpośrednio z lodówki – schłodzony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2919,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,9 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
46,5 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Carskie tosty
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!

Szynka z glazurą pomarańczowo-klonową z airfryera
Przygotowana w airfryerze szynka z delikatnie słodką glazurą będzie aromatyczna i chrupiąca z wierzchu, a soczysta i miękka w środku. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowy obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Ramen
Esencjonalny bulion, świeże warzywa i makaron to składniki, które warto ze sobą połączyć, by stworzyć ramen według przepisu Darii! Rusz w podróż przez japońskie smaki!

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!

Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!