Crumble warzywny z fetą i grana padano • przepis • składniki • przygotowanie
Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Do miski dajemy przesianą mąkę, masło, starty ser grana padano oraz niewielką ilość pieprzu. Palcami wyrabiamy składniki, by uzyskać kruszonkę.
SMAŻYMY WARZYWA
Podgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, wrzucamy piórka cebuli. Smażymy około 3-4 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę cukinie, smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą.
PIECZEMY CRUMBLE
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Drewnianą łyżką dociskamy warzywa. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką tak, by całkowicie przykryć warzywa. Crumble wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2398 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,7 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
33,6 g
Błonnik
5,6 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort Bellini
Efektowny tort bez pieczenia? Poznaj przepis!

Brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym
Świetny pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub na lekką kolację, czyli brokuły z prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Przygotuj ten przepis i sprawdź, jak dobrze pasuje do większości dań!

Corn dog
Street food w domowym wydaniu? Tylko z przepisem Karola! Corn dog to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym – przygotuj i częstuj przyjaciół!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaroniki nadziewane czekoladą
Małe makaroniki i pyszna czekolada to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Skusisz się?

Kruche ciasto ze śliwkami
Jesień to czas, w którym dojrzewają drzewka owocowe, a przetwory i desery z udziałem owoców królują na naszych stołach. Jednym z chętniej przygotowywanych deserów jest ciasto kruche z soczystą śliwką. W jaki sposób przygotować to pyszne ciasto? Dowiesz się już za chwilę!

Sałatka z truskawkami
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki! Ta odświeżająca truskawkowa sałatka to lato na talerzu. Przygotujesz ją w szybki i łatwy sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!