Coq au vin – kurczak duszony w winie • przepis • składniki • przygotowanie
Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY UDA KURCZAKA
Uda kurczaka ze skórą i kością doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, delikatnie obtaczamy w mące pszennej, a następnie przesmażamy z obu stron w głębokim, żeliwnym naczyniu na rozgrzanym oleju. Gdy mięso mocno zarumieni się z jednej strony, obracamy je na drugą.
KROIMY WARZYWA I BOCZEK
Czosnek kroimy w plasterki, szalotkę w drobną kostkę, a marchewkę w grube plastry. Boczek pozbawiamy skóry i również kroimy w kostkę.
PRZESMAŻAMY WARZYWA I BOCZEK
W naczyniu, w którym smażyliśmy uda kurczaka, przesmażamy pokrojone wcześniej składniki: boczek, marchewkę, cebulę i czosnek. Dodajemy liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Całość smażymy, mieszając, aż smaki i składniki się połączą. Zmniejszamy ogień.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Przesmażone składniki zalewamy winem, byzdeglasowaćzawartość patelni. Do wina przekładamy przesmażone wcześniej uda kurczaka.
PODAJEMY DANIE
Uda kurczaka wyjmujemy z sosu i przekładamy na talerze. Polewamy sosem z dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2167,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
541,9 kcal
Tłuszcz
34,7 g
Węglowodany
22,7 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ketchup z cukinii
Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Kopiec kreta
Kopiec kreta – klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać! Kakaowe ciasto z dużą ilością kremu śmietankowego i dodatkiem bananów.

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!