Ciecierzyca po bretońsku • przepis • składniki • przygotowanie
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY BOCZEK I KIEŁBASĘ
Olej rozgrzewamy delikatnie na patelni i dodajemy boczek oraz kiełbasę pokrojoną w grube półplasterki. Gdy boczek będzie lekko przesmażony, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy całą zawartość patelni na talerz.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Paprykę i cukinię pokrojone w grubą kostkę (cukinię bez gniazd nasiennych) podsmażamy ok. 5 minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
KONTYNUUJEMY SMAŻENIE MIĘSA
Boczek, kiełbasę, szalotkę i czosnek z powrotem przekładamy na tę samą patelnię. Smażymy na małym ogniu z dodatkiem koncentratu, majeranku i wody ok. 3 minut.
DODAJEMY CIECIERZYCĘ
Dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Masło i przesmażone wcześniej warzywa dodajemy na patelnię. W razie potrzeby całość ponownie doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty. Zdejmujemy patelnię z gazu.
PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Boczniaki rwiemy na kawałki i partiami wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i smażymy do lekkiego zarumienienia.
PODAJEMY DANIE
Ciecierzycę z mięsem i warzywami przekładamy do misek. Na górę sypiemy przesmażone boczniaki. Dodajemy świeżą kolendrę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2336,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
584,1 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
45,1 g
Błonnik
24,3 g
Białko
24,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Galaretkowiec bez pieczenia
Galaretkowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, które świetnie nadaje się na każdą okazję. Wystarczy kilka galaretek, trochę cierpliwości i delikatny, słodki i owocowy przysmak gotowy!

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stromboli z salami, pieczarkami i serem
Stromboli to po prostu zawijana pizza: drożdżowe ciasto i moc doskonałych składników w środku! Skorzystaj z przepisu Kingi i przygotuj stromboli z salami, pieczarkami i serem.

Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na lekką kolację lub przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem.

Babka piernikowa
Czujecie już aromat piernika, miodu i powideł śliwkowych? To teraz czas na to, żebyście poznali łatwy przepis na babkę piernikową. Sprawdźcie sami, jakie to pyszne i proste!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.