Ciasto miodowe z orzechami pekan • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Miód podgrzewamy w rondlu. Jajka ubijamy, dolewając ciepły miód. Do ubitych jajek dodajemy rozpuszczone masło. Dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia mieszamy i również dodajemy do ciasta. Orzechy pekan dokładnie mielemy i dosypujemy do masy. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Rozkładamy równomiernie i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C na 15-17 minut.
KARMELIZUJEMY ORZECHY
Na patelni rozpuszczamy miód i wsypujemy posiekane orzechy pekan. Karmelizujemy je około 2 minut. Po upływie wskazanego czasu ciasto wyciągamy z piekarnika. Na wierzchu układamy skarmelizowane orzechy i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MIODOWY
100 ml śmietanki zagotowujemy w tym samym rondlu, w którym wcześniej zagotowywaliśmy miód. Do śmietanki dodajemy sporą łyżkę miodu. Żelatynę namaczamy i dodajemy do śmietanki z miodem. Kiedy się rozpuści, dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy na bok do wystudzenia. 500 ml śmietanki ubijamy. Odpinamy obręcz blaszki, na której piekło się ciasto, ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. Górną część ciasta odkładamy. Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie i nakrapiamy nim biszkopt. Z powrotem przypinamy obręcz blaszki. Gdy masa delikatnie przestygnie (nie wystudzajmy jej do końca, żeby masa się nie zestaliła), dodajemy do niej serek mascarpone i bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy krem równomiernie rozkładamy na spodzie ciasta, przykrywamy drugą częścią z orzechami. Wkładamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Gotowe ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8738 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
436,9 kcal
Tłuszcz
33,2 g
Węglowodany
32,2 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cake popsy serduszka
Szybki i łatwy do przygotowania deser? Nie ma na co czekać, przygotujcie wyśmienite cake popsy stworzone z połączenia biszkoptów z białą i mleczną czekoladą oraz serem mascarpone. Raz, dwa i słodka przekąska gotowa!

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
Kurczak w chrupiącej panierce zrobionej z Twoich ulubionych chipsów. Prawda, że chcesz spróbować?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fantazja jabłkowo-winogronowa
Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
Pyszny letni deser z kruszonką, musem z białej czekolady i żelem truskawkowym. Sprawdź, jak przygotować tę rozkosz dla podniebienia!

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Tiramisu z jabłkami
Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!

Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
Wypróbuj przepis Okrasy na świąteczną kaczkę, marynowaną w winie z pysznymi dodatkami!