Batony imbirowo-marcepanowe • przepis • składniki • przygotowanie
Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY MASĘ
Imbir drobno siekamy i odkładamy 2 łyżeczki. Pozostały imbir zagniatamy z marcepanem, miąższem laski wanilii i koniakiem. Masę rozwałkowujemy między 2 warstwami papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm. Kroimy na 18 pasków.
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Gorzką kuwerturę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladą pokrywamy paski masy i układamy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy do wyschnięcia.
DEKORUJEMY BATONY
Białą kuwerturę siekamy, roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Przelewamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy i odcinamy mały narożnik. Czekoladą rysujemy paski, a następnie posypujemy je posiekanym imbirem. Pozostawiamy do wyschnięcia, przechowujemy szczelnie zapakowane.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2133 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
237 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
29,4 g
Błonnik
2,3 g
Białko
2,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.

Bezalkoholowy ajerkoniak
Pyszny jajeczny napój o kremowej konsystencji i wyjątkowo słodkim smaku, przyprawiony wanilią i gałką muszkatołową.

Zupa krem z brokułów z paskami łososia
Gęsta zupa z brokułów i łososia, kusząca nie tylko pięknym połączeniem kolorów, ale również wybitną kompozycją smakową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ognisty makaron udon z Cuszimy
Życie samuraja jest pełne niebezpieczeństw i wymaga ciągłego skupienia. Wyostrz swoje zmysły tą ostrą potrawą, aby wcielając się w wojownika z japońskiej wyspy Cuszima, jeszcze skuteczniej zwalczać przeciwników.

Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z sosem amatriciana i guanciale
Wyjątkowy makaron maccheroni z sosem amatriciana urozmaiconym przez dodatek kaparów. Sprawdź, jak smakuje propozycja Karola inspirowana tym tradycyjnym daniem!

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!

Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!