Babeczki pistacjowe • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
W jednej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI
W drugiej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Potem dodaj jogurt oraz ekstrakt waniliowy i solidnie wszystko zmiksuj.
STOPNIOWO ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE Z SUCHYMI
Gdy uzyskasz gładką masę jajeczną z jogurtem i ekstraktem waniliowym, dodaj ją powoli do składników suchych. Wymieszaj delikatnie przy pomocy rózgi.
BLENDUJEMY PISTACJE I SZPINAK
Pistacje zblenduj wraz ze szpinakiem i 30 g oleju na gładką pastę.
DODAJEMY PASTĘ PISTACJOWO-SZPINAKOWĄ
Do masy na muffinki dodaj pastę i delikatnie wymieszaj.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FOREMEK
Gotową masę przełóż do foremek wysmarowanych olejem i delikatnie podsypanych mąką. Każdą babeczkę posyp z wierzchu cukrem.
PIECZEMY MUFFINKI PISTACJOWE
Formę z babeczkami wsuń do pieca i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyłóż je na kratkę do studzenia. Serwuj z ulubionymi dodatkami lub solo!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3746,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
624,4 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
54,8 g
Błonnik
1,7 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosanki
Popularne ciasteczka na bazie wiórków kokosowych w dwóch odsłonach – klasycznej i czekoladowej. W obu smakują przepysznie!

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.

Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
Sandacz i kiszona kapusta w śmietanie to duet, któremu warto poświęcić kilka chwil w kuchni. Wykorzystaj ten przepis i zaproś na świąteczny stół rybę w całkiem nowym wydaniu!

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka Cobb
Awokado, ser gorgonzola, pierś kurczaka i ziołowy sos – w tej sałatce wszystkie składniki komponują się idealnie! Przygotuj klasykę kuchni w stylu amerykańskim!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
Zobacz, jak w kilka chwil możesz przygotować sos do tortellini z dodatkiem szpinaku i boczku. To pomysł na szybki i pyszny obiad!