3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron • przepis • składniki • przygotowanie
Co można zrobić z awokado? Wegańskie lody czekoladowe, chlebek z awokado i pyszne spaghetti z sosem z awokado! Wszystkie przepisy zdradzi Ci Kinga Paruzel!

Składniki
Instrukcje przygotowania
WEGAŃSKIE LODY CZEKOLADOWE
z awokado Przygotuj blender gałkownicę Miąższ awokado razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera. MIKSUJEMY NA GŁADKI: krem.
MASĘ PRZELEWAMY DO
miski i wkładamy do zamrażarki.
CO 30 MINUT
mieszamy masę, aby nie utworzyły się lodowe kryształki.
MASA TĘŻEJE
ok. 3 GODZIN.
LODY NAKŁADAMY ZA
pomocą gałkownicy do miseczek.
OPRÓSZAMY WIÓRKAMI
kokosowymi.
CHLEBEK AWOKADO PRZYGOTUJ
blender keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm piekarnik rozgrzany do 180°C Miąższ awokado, jajka, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.
W MISCE ŁĄCZYMY
mielone migdały, kakao, sól, sodę. ORZECHY PEKAN: siekamy.
CZEKOLADĘ KROIMY NA
drobne kawałki – połowę odkładamy na bok. SUCHE SKŁADNIKI MIESZAMY: dokładnie. NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIKSOWANĄ: masę.
CAŁOŚĆ MIESZAMY DO
połączenia składników.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. DEKORUJEMY RESZTKĄ POSIEKANEJ: czekolady.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180°C.
PIECZEMY OK.
40 MINUT, DO: suchego patyczka.
SPAGHETTI Z SOSEM
z awokado Przygotuj blender tarkę o małych oczkach Miąższ awokado i pozostałe składniki sosu wkładamy do kielicha blendera.
DOLEWAMY OLIWĘ I
miksujemy na gładką masę.
MAKARON GOTUJEMY WEDLE
wskazań na opakowaniu. PAPRYCZKĘ CHILI DROBNO: siekamy.
NA DNO DOBRZE
rozgrzanej patelni wylewamy oliwę i podsmażamy chili. MAKARON PRZEKŁADAMY NA: patelnię.
ZOSTAWIAMY ODROBINĘ WODY
po makaronie.
DO MAKARONU DODAJEMY
zielone pesto z awokado.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD
patelnią i mieszamy.
JEŚLI SOS JEST
za gęsty – dodajemy odrobinę wody po makaronie.
OPRÓSZAMY PARMEZANEM STARTYM
na tarce o małych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3806 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1902 kcal
Tłuszcz
166,5 g
Węglowodany
96,6 g
Błonnik
45,9 g
Białko
40,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
Bezglutenowa tortilla, wypełniona aromatyczną wieprzowiną i świeżymi warzywami, to doskonały pomysł na obiad!

Szybki makaron chow mein z tofu i marynowanym imbirem
To kuszące danie uosabia ducha hipnotyzującego, rozświetlonego neonami miasta, zapewniając Twoim kubkom smakowym ekscytujące cybernetyczne przeżycie. Przygotuj się na kulinarną przygodę, która przeniesie Cię do świata nieograniczonych możliwości!

Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
Owoce i warzywa łączą się w zielonym shake’u Pawła, by dostarczyć Ci wyjątkowych wrażeń smakowych. Przygotuj go na bazie napoju ryżowego i ciesz się pożywną przekąską w płynie o dowolnej porze dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serowe ziemniaki hasselback
Ziemniaki nie muszą być nudne! Wypróbuj oryginalny przepis Kingi na ziemniaki hasselback z rozpływającym się serem. Pycha!

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!

Pieczone batony idealne po treningu
Przygotuj domowe batoniki proteinowe, które będą idealną przekąską po treningu. Ciecierzyca, płatki owsiane, suszone owoce i kilka aromatycznych składników sprawią, że zyskasz energię do dalszego działania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mochi z zieloną herbatą z matcha
Masz ochotę na wyjątkowy deser inspirowany kuchnią w stylu azjatyckim? Spróbuj pysznych, kleistych mochi z dodatkiem zielonej herbaty matcha.

Zielone szparagi z burratą
Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.

Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?