Mąka Typ 650 do Czego to pytanie zadaje sobie wielu początkujących cukierników i piekarzy. W niniejszym artykule wyjaśniamy, czym charakteryzuje się mąka tortowa typu 650, do czego się nadaje, jakie są jej zalety i wady w porównaniu z mąką pszenną typ 405 oraz jakie wypieki można z niej przygotować.
Kluczowe wnioski:- Mąka 650 zawiera więcej gluten, dzięki czemu ciasta są bardziej elastyczne.
- Doskonale nadaje się do wypieków biszkoptowych oraz kruchych ciast i ciastek.
- Ma bardzo drobne i gładkie ziarna, dzięki czemu wypieki są delikatne.
- Nie nadaje się do chleba, bułek - zbyt "słaba" na kwaszenie.
- Jest polecana przez cukierników do babek, tortów, faworków.
Mąka 650 do ciast i wypieków
Mąka typu 650, zwana również mąką tortową, jest powszechnie wykorzystywana w cukiernictwie do przygotowywania ciast, babek, makowców i innych słodkich wypieków. Charakteryzuje się ona większą zawartością glutenu, czyli białka odpowiedzialnego za elastyczność i spójność ciast, niż typowa mąka pszenna o zawartości 550 W.
Dzięki temu, że ma w sobie od 11,5 do 13,5% glutenu, uzyskuje się z niej odpowiednio elastyczne i sprężyste ciasta, które nie obsuwają się, ładnie się kruszą i są bardziej odporne na obciążenia mechaniczne. Na przykład biszkopt dobrze utrzymuje swoją objętość nawet po wyjęciu z piekarnika. Mąka taka doskonale nadaje się właśnie do babek i ciast biszkoptowych.
Gładka faktura ziaren
Mąka tortowa typu 650 cechuje się nie tylko większą zawartością glutenu, ale także bardzo gładkim i miękkim przemiałem ziaren pszenicy. Bardzo drobna faktura sprawia, że ciasta są delikatne, jednolite i jedwabiście gładkie w dotyku i smaku. Są one również bardzo wdzięcznym materiałem do dekorowania, lukrowania i polewania polewami, gdyż dobrze te czynności znoszą.
Jaka mąka 650 najlepsza do ciast
Wybierając mąkę tortową 650 do wypieków warto zwrócić uwagę na jej producenta oraz jakość i czystość surowca. Mąka tortowa powinna pochodzić z ziaren wysokiej jakości pszenicy, dobrze oczyszczonych, o wysokiej klasie i właściwej wilgotności.
Polecani i cenieni producenci to między innymi Mąka Tortowa Królewska czy Mąka Tortowa Korzenna. Warto również, przed zakupem, sprawdzić datę przydatności oraz przechowywać mąkę w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, aby nie traciła swoich walorów.
Wskazówki zakupowe
- Sprawdzaj renomerę producenta
- Zwracaj uwagę na czystość i klasę ziarna
Dlaczego mąka tortowa 650 jest polecana
Mąkę o typie 650 wybiera się przede wszystkim ze względu na jej wysoką zawartość glutenu. Odpowiednia ilość tego składnika sprawia, że ciasta ładnie się kruchą, nie obsuwają, zachowują swoją objętość, a jednocześnie są delikatne i miękkie. Uzyskuje się to za sprawą skrupulatnego oczyszczania ziaren przed przemiałem, sortowania i dobierania ziaren o odpowiedniej jakości.
Drobniejsze frakcje wyselekcjonowane przez producentów sprawiają, że mąka tortowa tworzy gładkie elastyczne ciasta, które świetnie nadają się na babki, ciasta biszkoptowe, kruche wypieki czy drożdżowe ciasta francuskie.
Ponadto ma ona bardzo przyjemny, łagodny smak, który doskonale równoważy słodycz polew, bakalii i dodatków, bez dominowania.
Mąka 650 a mąka 405 różnice w pieczeniu
Między mąką 525, 550 czy 405, a mąką 650 występują istotne różnice nie tylko w zastosowaniu ale głównie w sposobie pieczenia i uzyskiwanego efektu końcowego. Mąka 405 jest bardziej uniwersalna, dobrze kwasi się i nadaje się do chlebów czy ciast drożdżowych.
Mąka tortowa 650 | Mąka 405 |
- większa elastyczność ciasta | - lepsze zakwaszenie |
- lepsza kruchość | - doskonała do chlebów |
- gładsza faktura | - uniwersalne zastosowanie |
Natomiast mąka tortowa tworzy bardziej rozciągliwe, sprężyste ciasta o wysokiej objętości i jedwabistej strukturze, które jednak trudniej uzyskać z mąki 405 lub 525. Warto dobrać odpowiedni typ mąki do charakteru wypieku i oczekiwanego efektu.
Mąka 650 do ciast biszkoptowych idealna
Mąka tortowa 650 do czego się najlepiej nadaje? Zdecydowanie do lekkich, puszystych i gładkich wypieków biszkoptowych. Dzięki sporej zawartości glutenu uzyskuje się z niej ciasta, które po upieczeniu trzymają objętość, nie opadają i są dobrze napowietrzone od środka.
Mąka tortowa typ 650 to podstawa udanych babek i biszkoptów
Jest to o tyle istotne, że biszkopty tworzą z reguły podstawę tortów piętrowych, ciastek typu muffinki czy pieczywa cukierniczego. Muszą zatem być na tyle elastyczne i twarde, aby utrzymać kolejne warstwy i dekoracje. Z mąki tortowej otrzymamy taki właśnie materiał.
Do biszkoptów z mąki 650 można dodać bakalie, owoce, polewy i wiele innych dodatków bez obawy, że stracą objętość i zawalą się. Dlatego można polecać ją właśnie do tego rodzaju ciast i wypieków deserowych.
Podsumowanie
Mąka Typ 650 do Czego to pytanie, które zadaje sobie wielu piekarzy oraz osób rozpoczynających swoją przygodę z cukiernictwem. W niniejszym artykule staraliśmy się wyczerpująco odpowiedzieć na nurtujące Czytelników wątpliwości i dylematy związane z mąką tortową 650.
Przedstawiliśmy zalety tego rodzaju mąki, takie jak wysoka zawartość glutenu, drobna faktura czy delikatny smak. Wyjaśniliśmy, dlaczego sprawdza się ona tak dobrze w wypiekach biszkoptowych i określiliśmy cechy dobrej jakości Mąki Tortowej. Podaliśmy również różnice między mąką tortową 650 a mąką 405 lub 525.
Mamy nadzieję, że informacje te pozwolą Czytelnikom podjąć świadomą decyzję, jaką mąkę wybrać do konkretnego rodzaju wypieków. A być może zachęcą do wypróbowania w kuchni Mąki 650 i stworzenia wyśmienitej domowej babeczki lub biszkoptu.
Jeśli mimo wszystko pozostały jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcamy do skontaktowania się z nami w komentarzach. Chętnie udzielimy dodatkowych informacji na temat mąki tortowej i sposobów jej zastosowania w amatorskim cukiernictwie.