Ciasta i desery

Jak zrobić domowe lody truskawkowe

Autor Dagmara Zielińska
Dagmara Zielińska16.09.20234 min.
Jak zrobić domowe lody truskawkowe

W lecie nic tak nie orzeźwia i nie dodaje energii jak świeże, chłodne lody. Zwłaszcza gdy na dworze panują upały, domowe lody z ulubionych owoców to prawdziwa ochłoda. Lody można oczywiście kupić w sklepie, ale nic nie przebije smaku świeżo przygotowanych własnoręcznie lodów. Domowe wykonanie nie jest trudne, a efekt przyjemnego orzeźwienia i satysfakcji z własnych umiejętności kulinarnych jest bezcenny. Poniższy artykuł podpowie, jak krok po kroku przygotować pyszne domowe lody truskawkowe. Będą idealne na letnie popołudnie czy wieczór w gronie rodziny i przyjaciół.

Wybór składników na domowe lody

Różne rodzaje mleka jako baza

Podstawą dobrych lodów jest odpowiednia baza mleczna, która zapewni kremową konsystencję. Do przygotowania lodów truskawkowych idealnie sprawdzi się mleko krowie lub jego roślinne zamienniki, np. mleko sojowe, migdałowe czy kokosowe. Można też użyć śmietanki lub jogurtu naturalnego, aby uzyskać jeszcze bardziej kremowy smak.

Wybór dojrzałych truskawek

Kluczem do sukcesu są oczywiście truskawki. Im bardziej dojrzałe i aromatyczne owoce, tym lepszy będzie smak lodów. Najlepiej użyć truskawek z własnego ogródka lub kupić je od sprawdzonego dostawcy. Truskawki powinny być soczyste, słodkie i intensywnie czerwone. Można też dodać trochę truskawek mrożonych.

Słodziki i dodatki smakowe

Do smaku lodów truskawkowych można dodać cukier, miód, syrop klonowy lub stewię. Urozmaicić smak pomogą także wanilia, cynamon czy sok z cytryny. Te dodatki wzbogacą smak i zapach lodów.

Przygotowanie składników

Obranie i umycie truskawek

Truskawki należy dokładnie umyć, oczyścić z szypułek i osuszyć. Część owoców można zostawić w całości do dekoracji gotowych lodów. Pozostałe truskawki warto pokroić na mniejsze kawałki, aby łatwiej się rozpuściły w masie lodowej.

Mrożenie części owoców

Aby lody były jeszcze smaczniejsze i chrupiące, część truskawek można zamrozić. Wystarczy ułożyć je na tacy i wstawić do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny. Zmrożone kawałki owoców dodać później do gotowej masy tuż przed zamrożeniem.

Przygotowanie bazy mlecznej

Bazę mleczną należy schłodzić - można ją wstawić do lodówki na kilka godzin lub schłodzić szybko, umieszczając pojemnik z mlekiem w misce z lodami. Do schłodzonej bazy dodać cukier, miód lub syrop i dobrze wymieszać, aby się rozpuściły.

Przygotowanie masy lodowej

Połączenie składników mokrych i suchych

Kolejnym krokiem jest połączenie schłodzonej bazy mlecznej z przygotowanymi truskawkami. Owoce warto dodać stopniowo, mieszając, aby masa była jednolita. Można też dodać cynamon lub wanilię do smaku.

Dodanie mrożonych owoców

Tuż przed zamrożeniem do masy lodowej warto dodać garść zamrożonych wcześniej truskawek. Dzięki temu lody będą miały chrupiącą teksturę. Mrożone owoce należy delikatnie wymieszać z resztą składników.

Dokładne wymieszanie

Przed wlaniem do pojemników masę trzeba bardzo dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Można użyć trzepaczki, miksera lub blendera. Ważne, by nie rozbić za bardzo owoców.

Zamrażanie masy lodowej

Jak zrobić domowe lody truskawkowe

Rozlanie masy do pojemników

Masa lodowa powinna trafić do pojemników przystosowanych do zamrażania. Można użyć plastikowych lub silikonowych foremek na lody o pojemności 0,5-1 litra. Warto zostawić ok. 1-2 cm na górze, aby masa mogła się rozszerzać podczas zamrażania.

Włożenie lodów do zamrażalnika

Napełnione pojemniki należy przenieść do zamrażalnika i wstawić na minimum 6 godzin. Im wolniej lody będą zamarzać, tym będą bardziej kremowe. Dlatego warto schłodzić je stopniowo w temperaturze ok. -18 stopni Celsjusza.

Sprawdzanie konsystencji

Od czasu do czasu warto sprawdzić konsystencję masy lodowej szpilką lub nożem. Gdy przestanie przywierać do sztućców, znak że lody są gotowe. W razie potrzeby można je zamrażać dłużej, aż osiągną odpowiednią twardość.

Serwowanie domowych lodów

Wyjęcie lodów z zamrażalnika

Bezpośrednio przed podaniem lody trzeba wyjąć z zamrażalnika i pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej. Pozwoli to na lekkie rozmrożenie, dzięki czemu będą się łatwiej jeść.

Dekorowanie lodów

Lody można udekorować całymi truskawkami, listkami mięty, plasterkami pomarańczy lub wiórkami czekolady. Owoce dodać tuż przed podaniem, aby się nie rozmroziły i nie puściły soku.

Podawanie do stołu

Na koniec wystarczy podać lody w pucharkach, kieliszkach lub na wafelkach. Świetnie smakują z bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Teraz wystarczy się nimi delektować! Domowe lody truskawkowe to doskonały sposób na upalny dzień.

Podsumowanie

Domowe lody truskawkowe to świetny pomysł na orzeźwienie w gorące dni. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt przerasta wszelkie oczekiwania. Najważniejsze to dobrać odpowiednie składniki - dojrzałe owoce, kremową bazę i ulubione dodatki smakowe. Krok po kroku można przygotować idealną masę lodową, którą wystarczy zamrozić. Gotowe lody zachwycą domowników i gości. Warto samodzielnie przyrządzić te wyśmienite lody owocowe!

Najczęstsze pytania

Lody powinny zamarznąć w zamrażarce minimum 6 godzin w temperaturze ok. -18 stopni Celsjusza. Im wolniej będą zamarzać, tym lepsza będzie ich konsystencja.

Gotowość lodów można sprawdzić szpilką lub nożem - jeśli masa lodowa przestanie przywierać do narzędzia, znak że lody są gotowe do spożycia.

W zamrażarce w temperaturze -18 stopni C lody można przechowywać do 3 miesięcy. W lodówce wytrzymają ok. 2-3 dni.

Do lodów pasują wszystkie sezonowe owoce - oprócz truskawek także maliny, jeżyny, wiśnie, brzoskwinie, mango czy banany. Można też dodać niesłodzone płatki owsiane.

Bazą lodów może być mleko krowie, kozie, owsiane, sojowe, migdałowe lub kokosowe. Można też użyć jogurtu naturalnego lub śmietanki 12-30% tłuszczu.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Przygotowanie suszonych grzybów: najlepsze metody kuchenne
  3. Ile Piec Pizzę Guseppe - Sprawdź naszą pyszną pizzę z Guseppe
  4. Smaki Turcji: przepisy na autentyczne dania tureckie
  5. Opakowanie na tort - pudełko kartonowe, wytrzymałe opakowania
Autor Dagmara Zielińska
Dagmara Zielińska

Cześć, kulinarni pasjonaci! Jestem Dagmara i serdecznie witam Was na blogu poświęconym sztuce gotowania i przepisom. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i dzielić się moimi ulubionymi daniami, trikami kulinarymi i inspiracjami kulinarnymi. 

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły