Jeszcze kilka lat temu dieta pudełkowa kojarzyła się z luksusem z którego korzystają sportowcy lub celebryci. Dziś dzięki sporej rywalizacji firm cateringowych, a co za tym idzie przystępnym cenom, stała się codziennym rozwiązaniem dla tysięcy Polaków. Na naszym rynku cateringiem zajmuje się aż 600 firm! Szacuje się, że wartość tego rynku na koniec 2024 roku osiągnęła 3,5 miliarda złotych, a do 2029 roku może wzrosnąć aż do 5,4 miliarda złotych.
Z wiadomych przyczyn przełomowym momentem dla rynku cateringów dietetycznych był rok 2020, kiedy to przyzwyczailiśmy się do zamawiania jedzenia na dowóz, a wiele osób chciało ograniczyć wychodzenie z domu, również na zakupy spożywcze. Pudełka dostarczane prosto pod drzwi stały się więc idealnym rozwiązaniem i jak pokazują powyższe statystyki, nie była to jedynie chwilowa moda!
W tym artykule przyjrzymy się największym zaletom diety pudełkowej i sprawdzimy, dlaczego coraz więcej osób decyduje się na nie decyduje.
Skąd boom na diety pudełkowe w Polsce?
Jest na to kilka teorii. Jedna z nich to nasza zakorzeniona kultura domowego jedzenia. W wielu krajach Europy, takich jak Włochy czy Francja, popularne jest jedzenie na mieście - wychodzenie na lunch w przerwach w pracy lub na śniadanie do kawiarni. W Polsce stołowanie się poza domem kojarzy się z większym wydatkiem, luksusem i czymś, co robi się raczej od święta. Stąd diety pudełkowe, które w gruncie rzeczy są formą domowego jedzenia, mają u nas dużą rację bytu.
Inna teoria wiąże się z naszym stylem pracy. Polska znajduje się w czołówce krajów europejskich pod względem liczby przepracowanych godzin tygodniowo, co może być jednym z czynników, dla których coraz częściej szukamy wygodniejszych rozwiązań, by ułatwić sobie życie po pracy.
Jeszcze inna teoria mówi o tym, że diety pudełkowe stały się popularne w dużej mierze dzięki modzie na bycie fit i ogólnemu wzrostowi zainteresowania zdrowym stylem życia. Szczególnie wśród młodych osób pracujących w korporacjach, gdzie coraz częściej w ramach benefitów oferowane są darmowe karnety na siłownię, tworzy się reakcja łańcuchowa. Osoby, które wcześniej nie myślały o aktywności fizycznej, zaczynają ćwiczyć, a to często prowadzi do większej troski o dietę i tak naturalnym krokiem jest wtedy często wypróbowanie diety pudełkowej.
Najczęściej wymieniane zalety
Oszczędność czasu
Jak wspomnieliśmy wcześniej, Polacy należą do najbardziej zapracowanych narodów w Europie. Młode osoby (które notabene stanowią większość grupy docelowej cateringów dietetycznych) spędzają dużą część dnia w biurach oraz na dojazdach do pracy. Nic więc dziwnego, że po intensywnym dniu niekoniecznie chcą spędzać czas w kuchni. Zaoszczędzony czas można wykorzystać na cokolwiek innego, np. spacer, oglądanie filmów, seriali, trening czy pogranie w gry kasynowe w przeglądarce dla rozrywki.
Wygoda dla singli
Dla osób mieszkających samotnie, samodzielne gotowanie bywa mniej opłacalne i niestety czesto wiaze sie z marnowaniem jedzenia. Dieta pudełkowa eliminuje ten problem, ponieważ dostajemy dokładnie tyle jedzenia, ile potrzebujemy.
Pomoc w odchudzaniu
Około jedna trzecia osób korzystających z cateringów dietetycznych deklaruje, że ich celem jest redukcja wagi, dlatego wybierają niskokaloryczne opcje o wartości 1500 kcal. Jednym z głównych powodów takiej decyzji jest chęć uniknięcia konieczności liczenia kalorii i samodzielnego planowania posiłków.
Diety pudełkowe są zazwyczaj układane przez dietetyków, co gwarantuje odpowiednią kaloryczność i zbilansowane proporcje makroskładników. Do tego dzięki gotowym zestawom można łatwiej trzymać się określonego planu żywieniowego i wypracować zdrowa rutynę w tym zakresie.
Koszt - czy to się w ogóle opłaca?
Średnia cena standardowego zestawu pięciu posiłków o wartości 1500 kcal wynosi około 60 zł dziennie, co miesięcznie daje wydatek rzędu 1800 zł. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się to być dużą kwotą i chcielibyśmy automatycznie powiedzieć, że samodzielne gotowanie wyniesie nas mniej, to po uwzględnieniu kosztów prądu, wody, gazu oraz marnowania żywności, suma ta może być bardzo zbliżona.
Wiele osób argumentuje również, że pojedynczy posiłek w restauracji kosztuje tyle, co cały dzień diety pudełkowej, więc catering jest decyzją rozsądniejszą finansowo.
Inaczej wygląda to w przypadku rodzin, gdzie inwestowanie w dietę pudełkową dla każdego domownika zdecydowanie przewyższałyby wydatki na samodzielne gotowanie. Tłumaczy to również, dlaczego to głównie młode osoby, które są singlami, stanowią większość klientów cateringów dietetycznych.
Podsumowanie
Czy dieta pudełkowa jest dla każdego? Niekoniecznie. Natomiast nie ulega wątpliwości, że ma wiele zalet, które sprawiają, że dla określonej grupy osób jest rozwiązaniem ekonomicznym i ułatwiającym życie. Czy warto zatem dać jej szansę? Zdecydowanie tak.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zwraca jednak uwagę, że choć catering dietetyczny może wspierać zdrowe nawyki żywieniowe, nie powinien całkowicie zastępować umiejętności samodzielnego przygotowywania posiłków, gdyż długotrwałe korzystanie z gotowych zestawów skutkuje tym, że w przyszłości będziemy zanadto polegać na wsparciu zewnętrznym w kwestii odżywiania.
Ostatecznie, najważniejsze jest świadome podejście do diety, niezależnie od tego, czy posiłki są przygotowywane w domu, czy zamawiane w pudełkach!