News

Zbawienne działanie popularnego w PRL produktu na Twoje jelita

Autor Jolanta Kubiak
Jolanta Kubiak27.04.20243 min.
Zbawienne działanie popularnego w PRL produktu na Twoje jelita

Pamiętasz ten deser z dzieciństwa, który zajadałeś z wielką przyjemnością? Zapewne chodzi o kisiel, który w czasach PRL był niezwykle popularny. Okazuje się, że ten przysmak nie tylko smakował wybornie, ale również doskonale wpływał na układ trawienny. Dziś, gdy przywiązujemy dużą wagę do zdrowego odżywiania, warto przypomnieć sobie ten niezwykły deser i wprowadzić go ponownie do jadłospisu.

Mała kaloryczność i składniki pożywne kisieli

W czasach PRL-u, gdy słodycze nie były tak powszechnie dostępne jak dziś, to właśnie kisiel był smakołykiem kojarzonym z dzieciństwem. Zajadały go chętnie nie tylko dzieci, ale i dorośli, bo miał przyjemny, niesłodzący smak.

Ale kisiel to nie tylko smak. Jest on rewelacyjnym deserem ze względu na swoje właściwości odżywcze. Jego podstawowym składnikiem jest mąka ziemniaczana, bogata w błonnik, który wspomaga pracę jelit i oczyszcza organizm z toksyn.

Dzięki niewielkiej ilości kalorii, a także braku glutenu i możliwości dosłodzenia miodem lub ksylitolem, kisiel może stanowić pożywną i zdrową przekąskę nawet podczas diety odchudzającej. To jeden z nielicznych słodkich deserów, który możesz spożywać bez obaw.

Kisiel jako naturalne wsparcie dla układu pokarmowego

Mimo że kisiel dziś nieco stracił na popularności, warto przywrócić go do naszego jadłospisu. Ten niepozorny deser to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennego błonnika, który ma dobroczynny wpływ na organizm.

Jeśli masz problemy z trawieniem, kisiel pomoże łagodząc dolegliwości związane z zatruciem pokarmowym czy bólami brzucha. Dzięki swoim właściwościom osłonowym można po nim sięgnąć nawet podczas diety lekkostrawnej.

Z kolei osoby zmagające się z zaparciami powinny jeść kisiel regularnie. Błonnik pobudzi prawidłową pracę jelit, usuwając toksyny i nadmiar złogów.

  • Poprawa trawienia
  • Łagodzenie dolegliwości żołądkowych
  • Oczyszczanie jelit z toksyn i złogów

Czytaj więcej: Zdumiewające składniki kawy, które dodają Gruzini

Przepisy na pyszne i zdrowe kisiele

Zdjęcie Zbawienne działanie popularnego w PRL produktu na Twoje jelita

Wykonanie kisielu jest niezwykle proste, co sprawiało, że w czasach PRL-u był tak chętnie przygotowywany. Do jego sporządzenia wystarczą podstawowe składniki - mąka ziemniaczana i sok owocowy lub świeże owoce.

Aby urozmaicić smak słodkiego deseru, możesz użyć różnych soków, jak truskawkowy, wiśniowy czy porzeczkowy. Możesz też go przygotować ze świeżych owoców sezonowych.

Drugim kluczowym składnikiem kisielu jest mąka ziemniaczana, ale możesz również wypróbować wersję z dodatkiem siemienia lnianego czy nasion chia. Urozmaiceniem będą także przyprawy korzennie.

  • Kisiel truskawkowy
  • Kisiel wiśniowy
  • Kisiel jagodowy
  • Kisiel z dodatkiem nasion chia

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Ile kosztuje Thermomix? Polacy pokazują palcem na robot kuchenny
  3. Ryż do sushi perfekcyjnie przygotowany: krok po kroku
  4. Potrawy z Grilla Elektrycznego - Przepisy i Pomysły
  5. Dania bez tłuszczu: zdrowe i smaczne przepisy na każdy dzień
Autor Jolanta Kubiak
Jolanta Kubiak

Cześć! Jestem weganką od 5 lat i uwielbiam eksperymentować w kuchni z różnymi zamiennikami nabiału i jajek. Moją pasją jest pieczenie ciast, tortów i cupcake'ów bez jajek, mleka i masła. Na blogu znajdziecie mnóstwo oryginalnych przepisów, technik wypieku i dekorowania słodkości rodem z mojej kuchni. Serdecznie zapraszam!


 

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły