Techniki Gotowania

Szufla do pizzy - Łopata do pizzy

Autor Agata Wasilewska
Agata Wasilewska29.12.20235 min.
Szufla do pizzy - Łopata do pizzy

Szufla do Pizzy jest niezbędnym narzędziem w każdej pizzerii i dla każdego domowego kucharza przygotowującego pizzę.

Kluczowe wnioski:
  • Szufla do pizzy powinna być wykonana ze stali nierdzewnej lub twardego drewna.
  • Optymalny rozmiar szufli do pizzy to średnica około 30-35 cm.
  • Szufla do pizzy wymaga regularnego czyszczenia aby zapobiec przywieraniu ciasta i przenoszeniu smaków.
  • Profesjonalna szufla do pizzerii powinna mieć ergonomiczny kształt ułatwiający obsługę.
  • Szufla do pizzy to pomocny prezent dla osób lubiących gotować i piec w domu.

Jak wybrać dobrą szuflę do pizzy?

Wybierając szuflę do pizzy, należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych cech. Przede wszystkim powinna być wykonana z trwałego i odpornego na wysoką temperaturę materiału, najlepiej stali nierdzewnej lub twardego drewna. Bardzo ważny jest również rozmiar - średnica około 30-35 cm będzie optymalna.

Szufla do pizzy powinna mieć płaskie, szerokie dno, aby bez problemu wsunąć ją pod ciasto i przenieść pizzę do pieca oraz wyjąć. Ergonomiczny kształt z wygodnym, nieślizgającym się uchwytem także jest istotny, żeby bezpiecznie i wygodnie operować rozgrzanym narzędziem.

Gdzie kupić dobrą szuflę do pizzy?

Szuflę do pizzy można kupić w sklepach gastronomicznych i kuchennych, dobrze wyposażonych marketach budowlanych oraz w specjalistycznych sklepach dla pizzerii. Warto wybrać renomowane marki gwarantujące wysoką jakość i trwałość takiego sprzętu.

Dobrym pomysłem jest także zakup szufli do pizzy przez internet, gdzie znajdziemy szeroki wybór i możemy łatwo porównać parametry oraz opinie innych użytkowników.

Szufla do pizzy stalowa czy drewniana lepsza?

Zarówno szufla stalowa, jak i drewniana mają swoje zalety. Stalowa jest wytrzymalsza i lepiej przewodzi ciepło, przez co pizza łatwiej się od niej odkleja. Jest też prostsza w utrzymaniu czystości.

Szufla drewniana z kolei lepiej izoluje od wysokiej temperatury. Jest też lżejsza. Należy jednak pamiętać o jej regularnym czyszczeniu i impregnacji olejem, żeby drewno było odporne na nagrzewanie.

W profesjonalnych pizzeriach zazwyczaj używa się szufel stalowych, które lepiej znoszą intensywną eksploatację. W warunkach domowych sprawdzi się szufla drewniana lub stalowa w zależności od preferencji.

Czytaj więcej: Jakie przyprawy do mielonego? Sprawdzone receptury na smaczne kotlety i mięso mielone

Jakich rozmiarów powinna być szufla do pizzy?

Optymalny rozmiar profesjonalnej szufli do pizzy to średnica 30-35 cm. Pozwala ona swobodnie manipulować ciastem i przenosić gotowe pizze. Zbyt mała szufla będzie za ciasna, a zbyt duża - ciężka i nieporęczna.

Łopata do Pizzy powinna mieć też odpowiednią długość rączki, by można było bezpiecznie wkładać ją do rozgrzanego pieca i wyciągać. Standardowo wynosi ona od 50 do 60 cm.

Rozmiar szufli do pizzy Zastosowanie
Średnica 25-30 cm Zastosowanie domowe
Średnica 30-35 cm Profesjonalne, w pizzerii

Jak dbać i czyścić szuflę do pizzy w restauracji?

Szufla do pizzy - Łopata do pizzy

Utrzymanie czystości szufli do pizzy ma kluczowe znaczenie w każdej pizzerii i zakładzie gastronomicznym. Pozwala to nie tylko na zachowanie higieny, ale też zapobiega przywieraniu ciasta i przenoszeniu smaków pomiędzy pizzami.

Po każdym użyciu Łopatę do Pizzy należy umyć w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, a następnie dokładnie opłukać i wysuszyć. Warto też regularnie stosować specjalne środki do czyszczenia powierzchni mających kontakt z żywnością.

Szuflę drewnianą po umyciu smaruje się olejem roślinnym, dzięki czemu drewno nie wysycha i nie pęka. Szufla stalowa powinna być suszona do całkowitego wyschnięcia, aby nie dopuścić do rdzy.

Niedokładnie wyczyszczona szufla do pizzy może pogorszyć smak potraw i stanowić zagrożenie higieniczne.

Najlepsze profesjonalne szufla do pizzy dla pizzerii

Szufla do pizzerii powinna być solidnie wykonana, dobrze zbalansowana i wygodna w użyciu. Odpowiednia ergonomia to podstawa, jeśli będziemy używać jej przez dłuższy czas.

Najlepsze modele to Łopaty do Pizzy ze stali nierdzewnej z uchwytem pokrytym miękkim tworzywem, który nie nagrzewa się tak bardzo i nie ślizga w dłoni podczas intensywnej pracy.

Markowe szufla do pizzerii ze stali nierdzewnej AISI430 kosztują od 100 do 150 zł. Warto w nie zainwestować, jeśli otwieramy własną restaurację lub piekarnię.

Szufla do pizzy prezent dla kucharza amatora

Szufla do pizzy to świetny pomysł na prezent dla osób, które lubią gotować, piec ciasta i przygotowywać własne pizze w domu. Każdy amatorsko kucharz doceni profesjonalne akcesorium kuchenne.

W zestawie ze szczypcami do pizzy, foremkami do ciasta, mikserem plastycznym i przepisem na idealne cisto - taki zestaw sprawi radość każdemu pasjonatowi domowego pieczenia.

Szuflę do pizzy jako prezent można pięknie zapakować w ozdobny papier lub włożyć do gustownego pudełka. Będzie oryginalnym i użytecznym podarunkiem docenionym przez obdarowanego.

Podsumowanie

Dobranie odpowiedniej szufli do pizzy ma kluczowe znaczenie dla komfortu i efektywności pracy każdego kucharza oraz jakości przygotowywanych potraw. Łopata do Pizzy powinna być wytrzymała, ergonomiczna i łatwa do utrzymania w czystości.

Zarówno szufla stalowa, jak i drewniana mają swoje wady i zalety. Stalowa lepiej przewodzi ciepło i jest łatwiejsza do czyszczenia. Drewniana z kolei lepiej izoluje od gorąca i jest lżejsza. Optymalny rozmiar do użytku profesjonalnego i domowego to średnica 30-35 cm.

Regularne czyszczenie Lopaty do Pizzy jest konieczne zarówno ze względów higienicznych, jak i dla zachowania jej funkcjonalności. Szufla which nie podlega pielęgnacji szybciej się zużywa i może psuć smak potraw.

Markowa szufla ze stali nierdzewnej to niezawodny wybór do profesjonalnej pizzerii. Jest też oryginalnym pomysłem na prezent dla kucharzy amatorów lubiących piec pizzę w warunkach domowych.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Ciasto na Pizzę Lidl - gotowe, pyszne, proste w przygotowaniu
  3. Ile pieprzu do kiełbasy, ile przypraw na 10 kg kiełbasy - Wskazówki i przepis
  4. Ile litrów gazu mieści się w 11 kg butli? Odpowiedź może zaskoczyć!
  5. Przyprawy do Pieczonych Ziemniaków - Najlepsze Przyprawy do Ziemniaków Pieczonych
Autor Agata Wasilewska
Agata Wasilewska

Cześć! Uwielbiam przygotowywać smaczne, proste dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Na blogu dzielę się przepisami, fotografuję i opisuję krok po kroku moje autorskie potrawy. Stawiam na świeże, sezonowe składniki i naturalne smaki. Pokażę Wam jak udekorować potrawy, aby wyglądały apetycznie i kolorowo. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu!

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Jak ubić śmietanę 30 - porady i triki
Techniki GotowaniaJak ubić śmietanę 30 - porady i triki

Porady jak po mistrzowsku ubić śmietanę 30 na idealną, gładką pianę lub puszysty krem. Dowiedz się, jak długo należy ubijać śmietanę 30, aby uzyskać optymalną konsystencję oraz jakich błędów unikać podczas ubijania śmietany.