Informujemy, że strona www.multicooker.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies.
Strona jest dostępna tylko dla osób w wieku 16 lat.

OK, ZAMKNIJ

18 Wrzesnia 2017

Dieta bezglutenowa – dozwolone produkty oraz przepis na domowy chleb

Dieta bezglutenowa to nie moda, a bardzo często konieczność. Pomimo faktu, że według statystyk jedynie 1% populacji choruje na celiakię, wiele osób cierpi na inne schorzenia, przy których zalecana jest dieta eliminacyjna. Jakie produkty są zakazane w diecie bezglutenowej, a jakie można spożywać bez obaw? Dlaczego warto przygotowywać własny chleb? Poznajmy podstawowe zasady, rządzące dietą bezglutenową oraz prosty przepis na zdrowe wypieki.

Jakie produkty są zakazane w diecie bezglutenowej, a jakie można spożywać bez obaw?

Dieta bezglutenowa stosowana jest nie tylko przy celiakii – do dolegliwości wymagających bezwzględnego wyeliminowania glutenu należy także choroba Duhringa, schorzenia autoimmunologiczne (np. Hashimoto), alergia na gluten oraz nadwrażliwość na ten składnik. Wykluczyć należy produkty zawierające pszenicę, żyto oraz jęczmień. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej zaleca także wyeliminowanie produktów zawierających owies, który pomimo, że sam w sobie nie zawiera glutenu, to może być nim zanieczyszczony w procesie produkcji. Dozwolone jest natomiast spożywanie mięsa, owoców, warzyw, kukurydzy, ryżu, ziemniaków, soi, fasoli, orzechów, prosa, gryki, amarantusa, soczewicy – są to wszystko produkty naturalnie bezglutenowe.
Warto także dodać, że wiele przetworzonych produktów, dostępnych w sklepach może zawierać śladowe ilości glutenu i tym samym stanowić zagrożenie dla osób stosujących dietę eliminacyjną ze względów zdrowotnych. Gluten jest bowiem obecny np. w wędlinach, parówkach, napojach mlecznych z dodatkiem słodu jęczmiennego, kawie zbożowej, zupach zaprawianych mąką, przyprawach, a nawet w proszku do pieczenia. Chcesz mieć pewność, że wybierasz produkty w 100% bezpieczne dla Twojego organizmu? Szukaj w sklepach artykułów spożywczych ze znakiem przekreślonego kłosa na etykiecie.

Domowy chleb bezglutenowy – poznaj prosty przepis!

Uwielbiasz zapach świeżego chleba i nie wyobrażasz sobie poranka bez chrupiącej kromki posmarowanej zdrowym tłuszczem? Ze względu na celiakię, nietolerancję glutenu lub nadwrażliwość na ten składnik nie możesz sobie jednak pozwolić na spożycie nawet najmniejszej ilości pieczywa? Spróbuj samodzielnie upiec bezglutenowy chleb! Do stworzenia aromatycznego wypieku potrzebujesz mieszanki mąk – gryczanej, ryżowej i kukurydzianej, a także odrobiny suszonych drożdży, siemienia lnianego i pestek dyni. Pozostałe składniki to łyżka soli, cukru oraz pół litra ciepłej wody. Przygotowanie domowego wypieku nie jest trudne – wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki, dolewając jednocześnie wody, a następnie odstawić bazę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tak przygotowane ciasto należy po upływie pół godziny wyłożyć do foremki i piec przez 50 minut w temperaturze 220 stopni.

A może wypiekacz – przygotuj aromatyczny chleb dla całej rodziny!

Chcesz maksymalnie uprościć proces przygotowywania bezglutenowego chleba? Postaw na REDMOND RBM-M1907-E – profesjonalny wypiekacz z funkcją automatycznego mieszania składników i wypiekania produktu. Urządzenie posiada aż 17 programów automatycznych, samodzielnie wyrabia ciasto i pozostawia je do wyrośnięcia. Dzięki funkcji regulacji temperatury możesz stopniować poziom wypieczenia produktu i dostosować go do swoich indywidualnych preferencji. Dodatkowym atutem sprzętu jest jego energooszczędność – chleb pieczony jest przy minimalnym zużyciu prądu. Inteligentne urządzenie pozwoli Ci szybko przygotować smaczny i zdrowy chleb dla całej rodziny!

Czytaj także:

Znaleziono 0 jaj oraz 0 Króliki! Twój rabat — 0%!