Informujemy, że strona www.multicooker.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. OK, zamknij

1 Listopada 2017

Alergia na aluminium. Co jeść i w czym gotować?

Alergia na metal może dotknąć każdego z nas, gdyż produkty np. aluminiowe otaczają nas niemal wszędzie. Uczulenie bierze się z nieprawidłowego odczytania przez układ immunologiczny alergenu, na który organizm wykazuje nadmierną reakcję. Najczęściej występujące alergie na metale to uczulenia na nikiel, aluminium czy chrom, ale należy pamiętać, że organizm może źle reagować także na inne metale. Objawem alergii na aluminium są przede wszystkim zmiany skórne: wysypka, łuszczyca, opuchlizna, swędzenie. Często może również występować zapalenie spojówek, duszności, astma, podrażnienie gardła i krtani, a nawet wymioty czy biegunka. Aluminium może nas uczulać, gdy przeniknie do naszego organizmu poprzez kosmetyki, leki, szczepionki, a przede wszystkim żywność, dlatego należy bardzo uważać na to, co jemy i w jaki sposób przygotowujemy posiłki.

Będąc alergikiem należy wystrzegać się żywności sprzedawanej w papierowych kartonikach czy puszkach, a także unikać gotowych, mrożonych produktów, gdyż bardzo często ich opakowania są od wewnątrz pokryte aluminium. Często pierwiastek ten znajduje się także w wodzie z kranu, serkach topionych, mięsie, a także w warzywach i owocach, poprzez ich kontakt z zanieczyszczoną glebą. Ponadto przemysł spożywczy stosuje dodatki chemiczne na bazie aluminium, takie jak np. emulgatory smaku. Niektóre z nich są używane m.in.do oczyszczania mąki, a także w produkcji polew do ciast czy jadalnych ozdób do tortów. Dlatego kupując produkty spożywcze warto zwrócić uwagę na to, co mają w swoim składzie i czy zawarte w nich składniki nie są toksyczne. Musimy wiedzieć, że to co jemy będzie dla nas bezpieczne i nie wywoła alergii.

Alergicy, będący jednocześnie miłośnikami herbaty powinni pamiętać o tym, aby nie dodawać do niej cytryny, zawarte w niej kwasy powodują bowiem rozkładanie się związków aluminium, naturalnie występujących w herbacie.

Cierpiąc na uczulenie wywołane przez aluminium warto jak najczęściej spożywać tzw. pokarmy chelatujące, które mają właściwości oczyszczające i doprowadzą do neutralizacji aluminium i jego eliminacji z organizmu. Takimi produktami są np. żółtka jaj, cebula lub czosnek. Do tego warto regularnie dostarczać organizmowi takie minerały, jak np. cynk i selen.

Istotne jest jednak nie tylko dbanie o to, co jemy, ale też jak i w czym gotujemy. Należy całkowicie wyeliminować gotowanie w folii aluminiowej, która powoduje nawet 3-krotny wzrost poziomu aluminium w potrawach.

Osoby uczulone na aluminium często mają problem z doborem odpowiednich garnków do gotowania, a przygotowywanie posiłków w odpowiednich naczyniach to podstawa walki z negatywnym wpływem aluminium. Świetnym rozwiązaniem mogą być tutaj Multicookery marki Redmond: Skycooker M800S - E oraz RMC - 280E, których wewnętrzna pokrywa została wykonana ze stali nierdzewnej, a misy posiadają ekologiczną powłokę ceramiczną, która nie wchodzi w reakcję z produktami spożywczymi. Dzięki temu mamy pewność, że związki aluminium nie dostaną się do pożywienia, a przygotowane potrawy będą bezpieczne dla zdrowia. Dodatkowo urządzenie wszystko zrobi samo, możemy sterować nim na odległość za pomocą smartfona i zaprogramować w taki sposób, że zacznie przygotowywać posiłek o określonej godzinie i po przyjściu do domu z pracy będzie już na nas czekać gotowa potrawa. Multicooker jest łatwy w obsłudze i bez problemu mogą go używać nawet osoby niepotrafiące gotować. Naczynie to będzie sporym ułatwieniem w codziennym przygotowaniu posiłków przez osoby uczulone na aluminium, a potrawy będą smaczne, zróżnicowane i co najważniejsze zdrowe.

Czytaj także:

Znaleziono 0 jaj oraz 0 Króliki! Twój rabat — 0%!