Prosty przepis na smaczną sałatkę z tuńczykiem i fasolą w 30 minut to doskonały pomysł na zdrowy i sycący posiłek, który może być zarówno przekąską, jak i pełnowartościowym daniem.
Kluczowe wnioski:
- Bogata w białko sałatka z tuńczykiem doskonale sprawdzi się jako szybka kolacja czy śniadanie.
- Przepis jest niezwykle prosty, potrzeba zaledwie kilku składników i 30 minut.
- W proponowanym przepisie sałatka jest w sam raz sycąca i pożywna.
- Przepis można modyfikować na wiele sposobów, dodając ulubione składniki.
- Sałatka pasuje doskonale zarówno do chleba, jak i jako dodatek do innych posiłków.
Składniki potrzebne do przygotowania smacznej sałatki z tuńczykiem i fasolą
Aby przygotować tę sycącą i zdrową sałatkę będziemy potrzebować kilku podstawowych składników. Są to:
- puszka tuńczyka w sosie własnym - 120 g
- 2 jajka średniej wielkości
- 2 średnie ogórki kiszone
- puszka czerwonej fasoli - 240 g
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Do przygotowania sosu do sałatki przydadzą się także:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- świeżo mielony pieprz
Zamienniki składników
W przepisie można z powodzeniem zastąpić niektóre składniki. Ogórki kiszone można zamienić na konserwowe, a zamiast czerwonej fasoli dodać kukurydzę. Dzięki temu sałatka będzie równie smaczna.
Krok po kroku przepis na przygotowanie sałatki z tuńczykiem i fasolą
Przygotowanie tej sałatki jest banalnie proste, wystarczy:
- Ugotować 2 jajka na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i drobno posiekać
- Tuńczyka odcedzić z zalewy i przełożyć do miski
- Fasolę dokładnie opłukać, ogórki posiekać i delikatnie odcisnąć
- Wymieszać majonez z jogurtem i musztardą na sos
- Wszystkie składniki wrzucić do miski z tuńczykiem, dodać przyprawy, wymieszać
- Sałatkę przełożyć do miseczek i posypać natką
Całość zajmuje około 15 minut. Teraz wystarczy tylko podać!
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i fasolą
Mimo prostych składników, ta sałatka ma naprawdę pokaźną wartość odżywczą. Zawiera dużo białka, złożonych węglowodanów oraz tylko 156 kcal w porcji. Doskonale zaspokaja głód i może być pełnowartościowym posiłkiem.
Białko | 16 g |
Tłuszcze | 6,5 g |
Węglowodany | 9 g |
Czytaj więcej: Ile szklanek mieści się w 300 ml wody? Zaskakująca odpowiedź!
Jak przygotować składniki - gotowanie jajek
Najważniejszym etapem przygotowania składników jest ugotowanie jajek na twardo. Powinny być dobrze wystudzone, aby łatwo dało się je obrać ze skorupek.
Najlepszą metodą na idealnie ugotowane jajka twarde jest gotowanie ich przez dokładnie 10 minut od chwili zagotowania wody w garnku.
Kluczowe jest, aby nie dopuścić do wrzenia jaj zbyt mocno - wtedy żółtka się rozgotują i trudno będzie je posiekać. Dobrze ugotowane jajka mają miękkie, kremowe żółtka.
Tuńczyka i fasolę także trzeba odpowiednio przygotować. Tuńczyka należy odsączyć z zalewy z puszki, natomiast fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą. Ogórki kiszone można delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.
Przygotowanie pysznego sosu do sałatki z tuńczykiem
Kluczowym elementem tej sałatki jest aromatyczny, kremowy sos na bazie majonezu i jogurtu.
Aby go przygotować, wystarczy wymieszać w misce:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczkę musztardy
Można także dodać ulubione zioła, np. bazylia czy estragon. Sos doskonale wiąże wszystkie składniki sałatki.
Ciekawy sposób na sos jogurtowy
Warto spróbować przygotować sos, mieszając 1 łyżkę majonezu z 1 łyżką serka homogenizowanego. To również da kremowy efekt!
Mieszanie składników razem z sosem jogurtowym
Gdy mamy już ugotowane jajka, przygotowany tuńczyk i fasolę oraz sos, zostaje tylko zmieszać wszystko razem.
W dużej misce łączymy:
- Tuńczyka
- Posiekane jajka
- Pokrojoną fasolę
- Ogórki
- Majonez z jogurtem
- Przyprawy (pieprz, zioła)
Mieszamy bardzo dokładnie i sałatka gotowa!
Sekret idealnej konsystencji
Aby sałatka miała od
Podsumowanie
W tym artykule dzielę się z Tobą przepisem na szybką i smaczną sałatkę z tuńczykiem i fasolą. Jest to danie, które często pojawia się w moim menu ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Potrzeba zaledwie około 30 minut - czas na ugotowanie jajek i skomponowanie miski dań. Zaletą przepisu jest to, że sałatkę można przygotować z produktów, które zwykle znajdują się w naszych lodówkach.
Przedstawiam krok po kroku kolejne etapy przygotowania dania, aby również Tobie udało się zrobić tę smaczną i pożywną propozycję. Od gotowania jajek na twardo przez przygotowanie sosu do sałatki po połączenie wszystkich elementów i podanie z chrupiącymi nachos lub innym pieczywem. Piszę też o różnych wariacjach i możliwościach modyfikacji przepisu.
To bardzo uniwersalne danie, które sprawdza się zarówno jako szybki posiłek w ciągu dnia lub przekąska, ale również jako element śniadania czy kolacji. Dzięki wysokiej zawartości białka i złożonych węglowodanów sałatka zaspokaja apetyt na długo i zapewnia mnóstwo energii.
Zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu! Jestem przekonany, że podobnie jak w moim przypadku, ta sałatka będzie pojawiać się w Twojej kuchni regularnie. To doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu pysznym, ale przede wszystkim zdrowym i sycącym posiłkiem.