News

Polacy jedzą niezdrowo - przestrzeganie.

Autor Dagmara Zielińska
Dagmara Zielińska02.01.20246 min.
Polacy jedzą niezdrowo - przestrzeganie.

Niezdrowe odżywianie to duży problem wśród Polaków. W naszej diecie często pojawiają się produkty przetworzone zawierające szkodliwe tłuszcze trans. Są one przyczyną wielu chorób, m.in. serca, nowotworów czy cukrzycy. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na skład kupowanych produktów i wybierać zdrowsze zamienniki. Zmiana nawyków żywieniowych poprawi nasze samopoczucie i zmniejszy ryzyko chorób.

Tłuszcze trans szkodliwe dla zdrowia

Tłuszcze trans to rodzaj niezdrowych tłuszczów powstających w wyniku przemysłowego utwardzania olejów roślinnych. Są one obecne przede wszystkim w wysoko przetworzonej żywności, takiej jak fast foody, chipsy, ciastka czy margaryny. Spożywanie tłuszczów trans wiąże się z bardzo poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Tłuszcze trans zwiększają poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi, jednocześnie obniżając poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Powoduje to miażdżycę naczyń krwionośnych, zwiększa ryzyko chorób serca, zawałów i udarów. Ponadto tłuszcze trans przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 2, nowotworów jelita grubego i prostaty, a nawet choroby Alzheimera.

Eksperci ds. żywienia są zgodni - nie ma bezpiecznej ilości tłuszczów trans, którą można spożywać. Należy całkowicie wyeliminować je z diety dla dobra swojego zdrowia.

Tłuszcze trans a choroby serca

Jednym z najpoważniejszych zagrożeń ze strony tłuszczów trans są choroby układu krążenia. Zły cholesterol LDL gromadzący się w naczyniach krwionośnych prowadzi do miażdżycy i zwężenia tętnic.

U osób regularnie spożywających tłuszcze trans ryzyko choroby niedokrwiennej serca wzrasta o około 30%. Ponadto zwiększa się prawdopodobieństwo zawału serca i udaru mózgu. Nawet niewielkie ilości tych tłuszczów (2-3 g dziennie) mogą podwoić ryzyko śmiertelności z powodu chorób układu krążenia.

Wpływ na cholesterol

Tłuszcze trans zwiększają poziom "złego" cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi, przy jednoczesnym obniżeniu "dobrego" cholesterolu HDL. Prowadzi to do rozwoju miażdżycy tętnic i zakrzepicy.

Czytaj więcej: Blanka Lipińska walcząc z insulinoopornością, schudła już 11 kilogramów. Oto jak!

Tłuszcze trans a nowotwory

Badania naukowe wskazują, że regularne spożywanie tłuszczów trans znacząco zwiększa ryzyko niektórych nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, piersi i prostaty.

U mężczyzn dieta bogata w tłuszcze trans podwaja zagrożenie rakiem prostaty. U kobiet te tłuszcze mogą zwiększać ryzyko raka piersi nawet o 40%. Ponadto osoby regularnie spożywające tłuszcze trans są bardziej narażone na rozwój raka jelita grubego.

Dzieje się tak, ponieważ tłuszcze trans uszkadzają DNA komórek i negatywnie wpływają na gospodarkę hormonalną organizmu. Prowadzi to do mutacji i rozwoju komórek nowotworowych.

Tłuszcze trans w Polsce i na świecie

Polacy jedzą niezdrowo - przestrzeganie.

Mimo udowodnionej szkodliwości, tłuszcze trans wciąż są powszechne w przetworzonej żywności na całym świecie, również w Polsce. Znajdziemy je m.in. w fast foodach, chipach, przekąskach, ciastkach, ciastach, gotowych potrawach oraz margarynach.

Niektóre kraje wprowadziły prawne ograniczenia dotyczące zawartości tłuszczów trans w żywności. Na przykład w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie obowiązuje limit maksymalnie 1-2 gramów tłuszczów trans na porcję produktu. W Unii Europejskiej od 2021 roku zawartość tłuszczów trans nie może przekraczać 2 gramów na 100 gram tłuszczu.

Mimo to w wielu produktach wciąż można znaleźć tłuszcze trans, choć w mniejszych ilościach. Całkowity zakaz wprowadziła między innymi Dania, Szwajcaria, Islandia i Austria.

Jak unikać tłuszczy trans w diecie

Aby wyeliminować tłuszcze trans z diety, należy zwracać uwagę na skład kupowanych produktów spożywczych. Najlepiej wybierać świeże, nieprzetworzone jedzenie i unikać fast foodów oraz wysoko przetworzonych przekąsek.

Warto czytać etykiety i omijać produkty zawierające "tłuszcz hydrogenowany", "olej hydrogenowany" lub "częściowo uwodorniony". Zamiast margaryny lepiej używać masła, oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Można też samodzielnie przyrządzać posiłki z naturalnych składników, co daje pewność braku tłuszczów trans. Tak przygotowane jedzenie jest zdecydowanie zdrowsze.

Dobre tłuszcze zamiast trans

Rezygnując z tłuszczów trans, warto zastąpić je w diecie zdrowszymi tłuszczami. Dobrym wyborem są tłuszcze jednonienasycone (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy) oraz wielonienasycone (olej lniany, orzechy).

Tłuszcze jednonienasycone obniżają zły cholesterol LDL i zmniejszają ryzyko chorób serca. Z kolei wielonienasycone korzystnie wpływają na pracę mózgu i wzroku.

Zdrowe tłuszcze dostarczają też cennych witamin: A, D, E i K. Warto więc sięgać po produkty bogate w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.

Podsumowanie

W artykule omówione zostały kwestie związane z tłuszczami trans i ich wpływem na zdrowie. Dowiedziałem się, że są to bardzo szkodliwe tłuszcze powstające w wyniku przemysłowej obróbki olejów. Regularne spożywanie tłuszczów trans znacząco zwiększa ryzyko chorób serca, nowotworów, cukrzycy i nawet choroby Alzheimera.

Opisano, w jaki sposób tłuszcze trans wpływają na poziom cholesterolu i powodują miażdżycę naczyń krwionośnych. Szczegółowo wyjaśniono związek tych tłuszczów z chorobami nowotworowymi, zwłaszcza rakiem jelita grubego, piersi i prostaty.

Przedstawiono też obecną sytuację dotyczącą tłuszczów trans w Polsce i na świecie. Niektóre kraje wprowadziły ograniczenia prawne, jednak w wielu produktach wciąż można je znaleźć. Podano konkretne wskazówki, jak unikać tłuszczów trans w codziennej diecie i zastępować je zdrowszymi tłuszczami.

Artykuł dostarczył mi cennych informacji na temat zagrożeń związanych z tłuszczami trans. Teraz wiem, jak ważne jest czytanie składów produktów i wybieranie zdrowej żywności, aby wyeliminować te szkodliwe tłuszcze z diety.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Ile Kcal Ma Schabowy? - Kalorie w Kotlet Schabowy
  3. Ile pieprzu do kiełbasy, ile przypraw na 10 kg kiełbasy - Wskazówki i przepis
  4. Ile litrów gazu mieści się w 11 kg butli? Odpowiedź może zaskoczyć!
  5. Przyprawy do Pieczonych Ziemniaków - Najlepsze Przyprawy do Ziemniaków Pieczonych
Autor Dagmara Zielińska
Dagmara Zielińska

Cześć, kulinarni pasjonaci! Jestem Dagmara i serdecznie witam Was na blogu poświęconym sztuce gotowania i przepisom. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i dzielić się moimi ulubionymi daniami, trikami kulinarymi i inspiracjami kulinarnymi. 

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły