Kasza często kojarzy się z nudnym, bezsmakiem daniem. Ale co jeśli powiem Ci, że istnieje prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz z niej niesamowite danie obiadowe? Wystarczą zaledwie 3 składniki, a Twoja kasza zamieni się w pyszną, chrupiącą potrawę pełną orzechowego smaku i aromatu. Czas odczarować to zdrowe ziarno!
Kasza jaglana - niesłuszne uprzedzenia do tego produktu
Kasza jaglana to zdrowy dodatek do wielu potraw, który często spotyka się z niechęcią i negatywnymi skojarzeniami wśród konsumentów. Wielu z nas zapewne pamięta mdłe, bezsmakowe danie z dzieciństwa, które zniechęcało do sięgania po to zboże. Jednak przy odpowiednim przygotowaniu i doprawieniu, kasza ugotowana może stać się wyśmienitym, pożywnym składnikiem smacznego obiadu wiosennego.
To bogactwo błonnika, witamin i minerałów często przechodzi niezauważone z powodu nieprawidłowego przyrządzania. Tymczasem prosty obiad na bazie kaszy jaglanej może być prawdziwą ucztą dla podniebienia, wystarczy tylko poznać sekret aromatu i chrupkości tego zdrowego produktu. Czas odczarować kaszę raz na zawsze!
Klucz do przygotowania pysznej wersji tego ziarna tkwi w dodaniu do niego przesmażonych ziaren innych roślin, które nadadzą jej apetyczny, orzechowy posmak. Skorzystaj z przepisu na kaszę jaglaną z 3 składnikami, a na pewno zmienisz zdanie o tej niepozornej potrawię.
Prażone ziarna - klucz do smacznej kaszy jaglanej
Sekret smacznej kaszy jaglanej kryje się w towarzystwie prażonych ziaren innych roślin, które dodadzą jej wyrazistego, orzechowego charakteru. Wystarczy odrobina pestek słonecznika, dyni i białego sezamu, by tchnąć w ten produkt nowe życie. Dzięki lekkiemu uprażeniu, zyskają one smakowitą, chrupiącą konsystencję będącą kontrapunktem dla miękkiej kaszy.
Proces przygotowania tych 3 składników jest niezwykle prosty. Wystarczy podgrzać suchą patelnię, wsypać na nią sporą garść pestek i sezamu w równych proporcjach, a następnie mieszając, pozwolić im się zrumienić. Po kilku minutach ziarna nabiorzą apetycznego aromatu oraz chrupiącej skórki, która stanowić będzie kusząca oprawę dla samej kaszy.
Po wystudzeniu, składniki należy zmiażdżyć przy pomocy noża, ale nie za mocno - ważne, by zachowały swoją chrupkość. Powstała w ten sposób mieszanka doda nie tylko pysznego smaku, ale również ciekawej tekstury i postrzępionej struktury sajgonkom ryżowym.
Czytaj więcej: Prawie 50-letnia kobieta zdradza swój przepis na szczupłą sylwetkę
Przepis krok po kroku na pyszną kaszę jaglaną z 3 składnikami
Składniki potrzebne do przyrządzenia tej wiosennej przekąski to:
- 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki białego sezamu
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- posiekane zioła (szczypiorek, koperek) do dekoracji
Ugotuj kaszę według zaleceń na opakowaniu. Następnie na suchej patelni podpraż pestki i sezam przez kilka minut, aż nabiorą rumianej barwy i wydzielą aromat. Przestudź je, a następnie rozgnieć widelcem lub nożem, ale nie na pył - powinny pozostać chrupiące.
Wymieszaj gorącą kaszę z prażonymi ziarnami oraz wszystkimi pozostałymi składnikami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny według uznania. Na koniec udekoruj posiekanymi ziołami. Kasza jaglana przygotowana w ten sposób może być samodzielną przekąską, daniem fit lub dodatkiem do mięsa bądź warzyw.
Przygotowanie przepisów na obiad w wersji fit nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku. Ten prosty trik pozwoli Ci cieszyć się pełnią aromatów kaszy jaglanej i na zawsze odczaruje to niedoceniane zdrowe zboże.