Przepisy

Lasagne Makaron - Makaron do Lazanii, Makaron Lazania

Dagmara Zielińska21 stycznia 20246 min
Lasagne Makaron - Makaron do Lazanii, Makaron Lazania

Lasagne Makaron to popularny włoski rodzaj makaronu w postaci szerokich, płaskich arkuszy używanych do przygotowania pysznej potrawy jaką jest lazania. W niniejszym artykule przybliżymy czym charakteryzuje się makaron lazania, jak go przygotować i ugotować oraz podamy sprawdzone przepisy na perfekcyjne danie z makaronem lazania w roli głównej.

Kluczowe wnioski:
  • Makaron lazania ma charakterystyczny szeroki, płaski kształt przypominający arkusze papieru.
  • Aby ugotować makaron lazania należy go wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez około 10 minut.
  • Do przygotowania lazanii potrzebny jest także pyszny, aromatyczny sos i farsz mięsny lub warzywny.
  • Składniki układa się warstwami w naczyniu żaroodpornym, zaczynając i kończąc makaronem.
  • Lazanię zapieka się w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około 40 minut.

Makaron lazania receptura

Aby przygotować smaczną i sycącą lazanię potrzebny jest odpowiedni makaron lazania, czyli Makaron do Lazanii lub Makaron Lazania. Ten rodzaj makaronu wyróżnia się charakterystycznym szerokim, płaskim kształtem przypominającym prostokątne arkusze papieru.

Makaron lazania sprzedawany jest w większości sklepów spożywczych w dziale z makaronami. Dostępny jest zazwyczaj w opakowaniach po 250 lub 500 gramów. Przed ugotowaniem makaronu lazania warto go obejrzeć i sprawdzić czy arkusze nie są połamane lub uszkodzone.

Rodzaje makaronu lazania

W sklepach znajdziemy kilka rodzajów makaronu lazania:

  • lazania tradycyjna - z mąki pszennej
  • lazania ze szpinakiem - z dodatkiem mąki lub przecieru ze szpinaku
  • lazania z pomidorami - z koncentratem pomidorowym

Różnią się one nieznacznie smakiem i zabarwieniem, choć podstawowy przepis oraz sposób przygotowania pozostaje taki sam.

Jak ugotować makaron lazania?

Aby Makaron Lazania był smaczny i miękki musimy odpowiednio go ugotować. Najlepszym sposobem jest ugotowanie makaronu al dente czyli "do zęba", kiedy jest miękki ale nadal stawia lekki opór pod zębami.

Makaron lazania gotujemy w osolonej wodzie (1 litr wody + 1 łyżeczka soli) doprowadzonej do wrzenia. Po wrzuceniu arkuszy makaronu lazania gotujemy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu aby się nie skleiły.

Gotowanie makaronu lazania nie wymaga dużej wprawy i poradzi sobie z nim każdy domowy kucharz.

Następnie odcedzamy makaron i rozkładamy arkusze na talerzu lub desce do ostygnięcia. Dzięki temu będą chrupiące i nie skleją się podczas układania w formie do zapiekania.

Czytaj więcej: Przepis na pyszne ciasto Marlenka z kremowym nadzieniem

Przepis na sos do lazanii

Dobrze przygotowany sos sprawia, że lazania jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Do wyboru mamy kilka rodzajów sosu do lazanii:

Sos boloński Sos pomidorowy
Sos beszamelowy Sos serowy
Sos pieczarkowy Sos warzywny

Najpopularniejszy i najczęściej używany do lazanii jest aromatyczny sos boloński. Składa się z mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina), warzyw, przecieru lub koncentratu pomidorowego i włoskich przypraw.

Przygotowanie sosu bolońskiego

Sposób przygotowania klasycznego sosu bolońskiego do lazanii przedstawia się następująco:

  1. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju lub maśle
  2. Dodajemy mielone mięso i przyprawy i smażymy
  3. Wlewamy pomidory lub przecier i gotujemy minimum 30 minut
  4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami

Im dłużej gotujemy sos tym bardziej będzie aromatyczny, zgęstnieje i zintensyfikuje smak.

Nadzienie z mięsa do lazanii

Lasagne Makaron - Makaron do Lazanii, Makaron Lazania

Do przygotowania smacznej lazanii potrzebne jest także odpowiednie mięsne nadzienie. Może to być mięso mielone lub też kawałki mięsa ugotowane i pokrojone w kostkę lub paseczki.

Najczęściej wykorzystuje się do tego celu wołowinę, wieprzowinę, kurczaka lub indyka. Mięso gotujemy w bulionie lub na parze razem z warzywami takimi jak marchew, seler, cebula, czosnek.

Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem. Dzięki temu mięso będzie miękkie, soczyste i aromatyczne.

Warstwowanie składników w lazanii

Aby nasza lazania była idealna musimy odpowiednio ułożyć i warstwować składniki w naczyniu żaroodpornym.

Układanie lazanii rozpoczynamy od wylania na dno naczynia porcji sosu pomidorowego lub beszamelowego. Następnie układamy warstwę makaronu lazania (około 3-4 arkusze obok siebie).

Kolejna warstwa to połowa mięsnego farszu i sosu, znów 3-4 arkusze makaronu. Tak kontynujemy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być makaron lazania polany sosem i posypany tartym serem.

Zapiekanie makaronu lazania w piekarniku

Przygotowaną lazanię wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180-200 stopniach przez około 40 minut. Po tym czasie wierzch powinien się zarumienić a ser rozpuścić tworząc chrupiącą, złocistą skórkę.

Jeśli pieczemy głęboką formę lazanii to czas pieczenia może się wydłużyć nawet do godziny. W trakcie pieczenia co jakiś czas sprawdzamy lazanię i w razie potrzeby przykrywamy folią aby się nie przypaliła.

Danie najlepiej podawać na ciepło, polane świeżo startym parmezanem. Lazania smakuje również świetnie podgrzana następnego dnia!

Podsumowanie

Przygotowanie smacznej lazanii z dobrym, chrupiącym makaronem lazania w roli głównej nie jest trudne, choć wymaga pewnej wprawy i doświadczenia. Najważniejsze jest odpowiednie ugotowanie szerokich, płaskich arkuszy Makaronu do Lazanii zwanego również Makaronem Lazania. Powinien być al dente, czyli miękki lecz nadal stawiający lekki opór pod zębami.

Kluczowe znaczenie w przepisie na lazanię odgrywa też przygotowanie aromatycznego, intensywnego sosu - najlepiej na bazie mięsa, pomidorów i włoskich przypraw. Im dłużej gotujemy sos, tym będzie smaczniejszy. Do tego konieczne jest soczyste, przyprawione mięsne lub warzywne nadzienie.

Na samym końcu musimy odpowiednio ułożyć składniki lazanii w naczyniu żaroodpornym, na przemian układając warstwy makaronu, farszu, sosu. Całość zalewamy sosem i posypujemy serem, po czym zapiekamy w piekarniku przez około 40 minut. Ser powinien się rozpuścić, a wierzch lekko zrumienić.

Mając dobre składniki, przestrzegając przepisu i wkładając serce w przygotowanie tego wyjątkowego dania, możemy cieszyć się wspaniałym, sycącym i pełnym smaku efektem finalnym. Lazania z pewnością zachwyci naszych gości!

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Schudniesz czy się zatrujesz? 10 kombinacji składników, których musisz unikać
  3. Przygotowanie suszonych grzybów: najlepsze metody kuchenne
  4. Potrawy z Grilla Elektrycznego - Przepisy i Pomysły
  5. Smaki Turcji: przepisy na autentyczne dania tureckie
Autor Dagmara Zielińska
Dagmara Zielińska

Cześć, kulinarni pasjonaci! Jestem Dagmara i serdecznie witam Was na blogu poświęconym sztuce gotowania i przepisom. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i dzielić się moimi ulubionymi daniami, trikami kulinarymi i inspiracjami kulinarnymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły