Kremowe ciasto czekoladowe z malinami to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego smakosza. Choć przygotowanie go wymaga pewnego nakładu pracy, efekt końcowy z pewnością jest tego wart. Aby ciasto idealnie się udało, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii.
Wybór składników na kremowe ciasto czekoladowe
Mąka pszenna
Podstawą kremowego ciasta czekoladowego jest pyszny biszkopt. Do jego przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości mąki pszennej tortowej. Powinna być drobno przemiała, dzięki czemu ciasto będzie delikatne i puchate. Warto też zadbać, by mąka była świeża - starsza może zawierać zbyt mało gluten, co wpłynie na strukturę biszkoptu.
Czekolada
Na smak ciasta ogromny wpływ ma użyta czekolada. Im lepszej jakości, tym ciasto będzie bardziej aromatyczne. Najlepiej sprawdzi się deserowa czekolada gorzka. Minimum 50-60% kakao zagwarantuje odpowiednio intensywny smak. Czekoladę warto kupić w kostkach lub tabliczkach i samemu zetrzeć na tarce.
Jaja
Jaja dodają ciastu puszystości i delikatności. Powinny być świeże, w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, zarówno na biszkopt, jak i krem. Żółtka dodajemy do masy biszkoptowej.
Tłuszcz
Do wypieku biszkoptu i przygotowania kremu przyda się dobra jakości masło. Dzięki niemu ciasto będzie bardzo aromatyczne i delikatne. Można użyć zarówno masła słonego, jak i bezsłonego wedle uznania.
Przygotowanie kremu czekoladowego
Rozpuszczenie czekolady
Krem przygotowujemy na bazie rozpuszczonej czekolady. Czekoladę deserową kroimy w kostkę i roztapamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Najlepiej robić to powoli, aby się nie przypaliła.
Ubijanie śmietany lub mascarpone
Podstawą kremu będzie ubita śmietana kremówka 36% lub mascarpone. Ubijamy je na sztywną masę, najlepiej używając miksera. Im dłużej, tym krem będzie bardziej stabilny. Można dodać cukier waniliowy dla smaku.
Połączenie składników
Do u bitej śmietany wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując. Dzięki temu powstanie jednolity, gładki i lśniący krem czekoladowy idealny na nadzienie.
Upieczenie biszkoptu na ciasto czekoladowe
Oddzielnie białka i żółtka
Biszkopt przygotowujemy na bazie jajek. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijemy później na sztywną pianę, a żółtka wymieszamy z pozostałymi składnikami.
Wymieszanie suchych składników
Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dzięki temu nie będzie grudek. Osobno mieszamy cukier z cukrem waniliowym.
Połączenie masy
Do utartych żółtek dodajemy naprzemiennie mąkę z cukrem, mieszając łyżką. Na koniec delikatnie wsypujemy ubite białka i mieszamy do połączenia składników.
Przygotowanie kruszonki i dekoracji z malin
Kruszonka
Z mąki, cukru, cynamonu i miękkiego masła zagniatamy kruszonkę. Można dodać posiekane orzechy. Masę kruszymy widelcem na granulki i pieczemy chwilę w piekarniku.
Świeże maliny
Maliny myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze owocostany. Część malin możemy zmiksować na gładki mus malinowy.
Lukier i posypka
Z cukru pudru i soku z malin przygotowujemy gładki lukier do polukrowania ciasta. Można też posypać wierzch posiekanymi orzechami.
Montaż i dekorowanie ciasta czekoladowego
Przekładanie biszkoptu kremem
Na talerzyku układamy jeden biszkopt, smarujemy połową kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy pozostałym kremem.
Udekorowanie owocami
Wierzch ciasta obficie dekorujemy świeżymi malinami. Możemy ułożyć je w kręgi lub dowolny wzór. Posypujemy kruszonką.
Polukrowanie i posypka
Całość polukrowujemy, a następnie posypujemy prażonymi włoskimi orzechami lub płatkami migdałów. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Podawanie i przechowywanie ciasta czekoladowego
Serwowanie
Ciasto najlepiej kroić nożem zwilżonym w gorącej wodzie. Kremowe ciasto czekoladowe z malinami podajemy schłodzone, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Świetnie smakuje posypane dodatkowo wiórkami czekoladowymi.
Przechowywanie w lodówce
Nie zjedzone ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Należy je przykryć ściereczką lub folią, aby nie wyschło. Przed podaniem ponownie schłodzić.
Zamrażanie ciasta
Możliwe jest także zamrożenie całego ciasta lub porcji. W tym celu ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą. Po rozmrożeniu nadal będzie pyszne, choć mniej puszyste. Idealnie nadaje się na szybki deser.
Podsumowanie
Kremowe ciasto czekoladowe z malinami to prawdziwa uczt dla podniebienia. Choć jego przygotowanie wymaga poświęcenia czasu i uwagi na detale, z pewnością jest tego warte. Aby deser się udał, kluczowe jest dobranie wysokiej jakości składników - od mąki i czekolady po jaja i masło. Równie istotne jest dokładne wykonanie kolejnych etapów - od upieczenia puchatego biszkoptu, przez przygotowanie aksamitnego kremu, aż po estetyczne wykończenie i udekorowanie ciasta owocami i słodkimi dodatkami. Włożony wysiłek zostanie jednak sowicie wynagrodzony, gdy tylko skosztuje się pierwszego kęsa tego wyśmienitego deseru.