Kremowe ciasto czekoladowe z malinami

thumbnail
author-image

Dagmara Zielińska

02.09.2023 | 5 min.

Kremowe ciasto czekoladowe z malinami to wyjątkowy deser, który zachwyci każdego smakosza. Choć przygotowanie go wymaga pewnego nakładu pracy, efekt końcowy z pewnością jest tego wart. Aby ciasto idealnie się udało, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii.

Wybór składników na kremowe ciasto czekoladowe

Mąka pszenna

Podstawą kremowego ciasta czekoladowego jest pyszny biszkopt. Do jego przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości mąki pszennej tortowej. Powinna być drobno przemiała, dzięki czemu ciasto będzie delikatne i puchate. Warto też zadbać, by mąka była świeża - starsza może zawierać zbyt mało gluten, co wpłynie na strukturę biszkoptu.

Czekolada

Na smak ciasta ogromny wpływ ma użyta czekolada. Im lepszej jakości, tym ciasto będzie bardziej aromatyczne. Najlepiej sprawdzi się deserowa czekolada gorzka. Minimum 50-60% kakao zagwarantuje odpowiednio intensywny smak. Czekoladę warto kupić w kostkach lub tabliczkach i samemu zetrzeć na tarce.

Jaja

Jaja dodają ciastu puszystości i delikatności. Powinny być świeże, w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, zarówno na biszkopt, jak i krem. Żółtka dodajemy do masy biszkoptowej.

Tłuszcz

Do wypieku biszkoptu i przygotowania kremu przyda się dobra jakości masło. Dzięki niemu ciasto będzie bardzo aromatyczne i delikatne. Można użyć zarówno masła słonego, jak i bezsłonego wedle uznania.

Przygotowanie kremu czekoladowego

Rozpuszczenie czekolady

Krem przygotowujemy na bazie rozpuszczonej czekolady. Czekoladę deserową kroimy w kostkę i roztapamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Najlepiej robić to powoli, aby się nie przypaliła.

Ubijanie śmietany lub mascarpone

Podstawą kremu będzie ubita śmietana kremówka 36% lub mascarpone. Ubijamy je na sztywną masę, najlepiej używając miksera. Im dłużej, tym krem będzie bardziej stabilny. Można dodać cukier waniliowy dla smaku.

Połączenie składników

Do u bitej śmietany wlewamy powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując. Dzięki temu powstanie jednolity, gładki i lśniący krem czekoladowy idealny na nadzienie.

Upieczenie biszkoptu na ciasto czekoladowe

Oddzielnie białka i żółtka

Biszkopt przygotowujemy na bazie jajek. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijemy później na sztywną pianę, a żółtka wymieszamy z pozostałymi składnikami.

Wymieszanie suchych składników

Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dzięki temu nie będzie grudek. Osobno mieszamy cukier z cukrem waniliowym.

Połączenie masy

Do utartych żółtek dodajemy naprzemiennie mąkę z cukrem, mieszając łyżką. Na koniec delikatnie wsypujemy ubite białka i mieszamy do połączenia składników.

Przygotowanie kruszonki i dekoracji z malin

Kruszonka

Z mąki, cukru, cynamonu i miękkiego masła zagniatamy kruszonkę. Można dodać posiekane orzechy. Masę kruszymy widelcem na granulki i pieczemy chwilę w piekarniku.

Świeże maliny

Maliny myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze owocostany. Część malin możemy zmiksować na gładki mus malinowy.

Lukier i posypka

Z cukru pudru i soku z malin przygotowujemy gładki lukier do polukrowania ciasta. Można też posypać wierzch posiekanymi orzechami.

Montaż i dekorowanie ciasta czekoladowego

Przekładanie biszkoptu kremem

Na talerzyku układamy jeden biszkopt, smarujemy połową kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy pozostałym kremem.

Udekorowanie owocami

Wierzch ciasta obficie dekorujemy świeżymi malinami. Możemy ułożyć je w kręgi lub dowolny wzór. Posypujemy kruszonką.

Polukrowanie i posypka

Całość polukrowujemy, a następnie posypujemy prażonymi włoskimi orzechami lub płatkami migdałów. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Podawanie i przechowywanie ciasta czekoladowego

Serwowanie

Ciasto najlepiej kroić nożem zwilżonym w gorącej wodzie. Kremowe ciasto czekoladowe z malinami podajemy schłodzone, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Świetnie smakuje posypane dodatkowo wiórkami czekoladowymi.

Przechowywanie w lodówce

Nie zjedzone ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Należy je przykryć ściereczką lub folią, aby nie wyschło. Przed podaniem ponownie schłodzić.

Zamrażanie ciasta

Możliwe jest także zamrożenie całego ciasta lub porcji. W tym celu ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą. Po rozmrożeniu nadal będzie pyszne, choć mniej puszyste. Idealnie nadaje się na szybki deser.

Podsumowanie

Kremowe ciasto czekoladowe z malinami to prawdziwa uczt dla podniebienia. Choć jego przygotowanie wymaga poświęcenia czasu i uwagi na detale, z pewnością jest tego warte. Aby deser się udał, kluczowe jest dobranie wysokiej jakości składników - od mąki i czekolady po jaja i masło. Równie istotne jest dokładne wykonanie kolejnych etapów - od upieczenia puchatego biszkoptu, przez przygotowanie aksamitnego kremu, aż po estetyczne wykończenie i udekorowanie ciasta owocami i słodkimi dodatkami. Włożony wysiłek zostanie jednak sowicie wynagrodzony, gdy tylko skosztuje się pierwszego kęsa tego wyśmienitego deseru.

Najczęściej zadawane pytania

Jak długo można przechowywać ciasto w lodówce?

W lodówce schłodzone ciasto może być przechowywane przez 3-4 dni. Należy je przykryć ściereczką lub folią spożywczą.

Czy można zamrozić całe ciasto?

Tak, całe ciasto można zamrozić. Należy je szczelnie owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Po rozmrożeniu będzie mniej puszyste, ale wciąż smaczne.

Jak długo piec biszkopt?

Biszkopt powinien piec się ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto jest gotowe gdy przy nakłuciu wykażnikiem suche ciasto nie będzie kleić się do niego.

Czy zamiast śmietany można użyć mascarpone?

Tak, zamiast śmietany do kremu idealnie sprawdzi się mascarpone. Ubijamy je na sztywną masę i łączymy z roztopioną czekoladą.

Jak długo ubijać białka na pianę?

Białka powinny być ubijane minimum 5 minut, aż masa będzie biała, lśniąca i sztywna. Im dłużej, tym lepiej dla biszkoptu.

tagTagi
shareUdostępnij
author
Dagmara Zielińska

Cześć, kulinarni pasjonaci! Jestem Dagmara i serdecznie witam Was na blogu poświęconym sztuce gotowania i przepisom. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i dzielić się moimi ulubionymi daniami, trikami kulinarymi i inspiracjami kulinarnymi. 

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Polecane artykuły