Zdrowe odżywianie

Ile Kcal ma Oscypek - Kalorie i Wartość Odżywcza

Autor Agata Wasilewska
Agata Wasilewska29 grudnia 20236 min
Ile Kcal ma Oscypek - Kalorie i Wartość Odżywcza

Ile Kcal ma Oscypek to jedno z częściej zadawanych pytań przez osoby, które chcą włączyć ten ser do swojej diety. W niniejszym artykule przedstawiamy dokładne dane na temat zawartości kalorii oraz składników odżywczych w tym tradycyjnym serze. Dowiesz się m.in. ile dostarcza kalorii porcja 50 gramów oscypka, ile zawiera białka, tłuszczów i węglowodanów. Poznasz również wartość odżywczą tego sera na 100 gram.

Kluczowe wnioski:
  • Oscypek zawiera aż 400 kcal w 100 gramach
  • Zdecydowaną większość kalorii oscypka stanowi tłuszcz
  • 50 gramów oscypka to około 200 kalorii
  • Oprócz tłuszczu ser zawiera również spore ilości białka
  • Ze względu na wysoką kaloryczność oscypka należy jeść go z umiarem

Ile kalorii ma ser oscypek

Oscypek należy do serów o bardzo wysokiej wartości energetycznej. W 100 gramach tego tradycyjnego sera z owczego mleka znajduje się aż 400 kcal.

Dla porównania popularny żółty ser ma około 300 kcal w takiej samej porcji. Tłusty twaróg owczy oscypka oraz specyficzny sposób jego wyrobu mają wpływ na tak wysoką kaloryczność.

Warto wiedzieć, że zalecana dzienna podaż kalorii dla kobiety to około 2000 kcal. Wobec tego 100 gramów oscypka pokrywa aż 20% dziennego zapotrzebowania.

Należy więc uważać, aby nie objadać się zbyt dużymi ilościami tego apetycznego owczego sera ze względu na bardzo wysoką zawartość Oscypek Kcal.

Ile kalorii ma 50 gram oscypka?

Bardziej realistyczną porcją jest 50 gramów, czyli połowa zalecanej porcji serów twardych. W tej objętości oscypek dostarcza około 200 kcal.

Dla porównania 50 gram żółtego sera to około 150 kcal, a takiej samej wielkości porcja chudego twarogu unsweetened to zaledwie 72 kcal.

Jak widać, nawet przy mniejszych ilościach oscypek charakteryzuje się wysoką gęstością energetyczną. Dlatego warto kontrolować jego porcje w diecie.

Ile tłuszczu w oscypku na 100 gramów

Głównym składnikiem odpowiadającym za tak wysoki poziom Oscypek Kalorie w tym produkcie jest tłuszcz. W 100 g oscypka znajduje się aż 33 gramów tłuszczu.

Tłuszcze te pochodzą w większości z mleka owczego, z którego produkowany jest ten ser. Owce mają mleko znacznie tłustsze od krowiego, co przekłada się na parametry gotowego sera.

Ponadto podczas wyrobu tradycyjnego oscypka dochodzi do wytapiania tłuszczu z masy serowej, co dodatkowo zwiększa jego zawartość w produkcie finalnym.

Ten wysoki poziom tłuszczu w połączeniu z białkiem serowym odpowiada za bardzo dużą gęstość kaloryczną oscypka.

Czytaj więcej: Ile białka ma mleko? Sprawdź skład odżywczy tego zdrowego produktu

Wartość odżywcza oscypka na 100 gramów

Oprócz bardzo wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii, oscypek charakteryzuje się także korzystnym profilem składników odżywczych.

W 100 g tego sera znajdziemy aż 25 gram białka. Jest to białko wysokiej jakości, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy.

25 gram białka w 100 g sprawia, że oscypek może być dobrym źródłem tego składnika w diecie osób aktywnych fizycznie.

Oscypek dostarcza także wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor i cynk.

Białko 25 g
Tłuszcz 33 g
Węglowodany 1,2 g

Oscypek kalorie na 100 gram

Ile Kcal ma Oscypek - Kalorie i Wartość Odżywcza

Biorąc pod uwagę skład oraz wartość odżywczą na 100 g, kaloryczność oscypka w tej porcji wynosi dokładnie 400 kcal.

Jest to znacznie więcej niż w przypadku większości popularnych serów twardych czy półtwardych:

  • Żółty ser - ok. 300 kcal
  • Gouda - 356 kcal
  • Ementaler - 380 kcal

Wyższą kalorycznością mogą pochwalić się jedynie niektóre sery podpuszczkowe dojrzewające oraz pleśniowe, ale i tak 100 g oscypka dostarcza znacznie więcej kalorii.

Skąd biorą się kalorie w oscypku?

Głównie z tłuszczu, którego w 100 g jest aż 33 gramów. Każdy gram tłuszczu dostarcza 9 kcal, zatem samy tłuszcz odpowiada za ok. 300 kcal w 100 g oscypka.

Pozostałe 100 kcal pochodzi z białka, którego z kolei znajduje się 25 gramów w porcji 100 gramowej tego sera.

Zawartość węglowodanów jest znikoma i dostarcza zaledwie kilka dodatkowych kalorii.

Ile białka, tłuszczu i węglowodanów w oscypku

Ser oscypek wyróżnia się wysoką zawartością zarówno białka, jak i tłuszczu. Oba te składniki odpowiadają za bardzo dużo kalorii w tym produkcie.

Dokładny skład 100 gramów oscypka przedstawia się zatem następująco:

Białko 25 g
Tłuszcz 33 g
Węglowodany 1,2 g

Jak widać, zdecydowaną większość stanowią białko i tłuszcz. Tłuszcz jest głównym winowajcą tak wysokiej kaloryczności tego produktu.

Ile kalorii dostarcza porcja oscypka 50 gram

Bardziej realną do spożycia porcją oscypka jest 50 gramów. Taka objętość dostarcza mniej więcej połowę kalorii z 100 gramów, czyli około 200 kcal.

Dokładny rozkład wartości odżywczej w 50 g przedstawia się następująco:

  • Białko - 12,5 g
  • Tłuszcze - 16,5 g
  • Węglowodany - 0,6 g

Jak widać nawet mniejsza porcja 50 gramów dostarcza sporo tłuszczu i białka, stąd całkiem pokaźna wartość energetyczna na poziomie około 200 kcal.

Dlatego przy większym spożyciu oscypka łatwo przekroczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Nie jest to zatem produkt, który można jeść bez ograniczeń w dużych ilościach.

Podsumowanie

Oscypek to tradycyjny ser owczy o bardzo wysokiej kaloryczności. W 100 gramach znajduje się aż 400 kcal, z czego zdecydowaną większość stanowi tłuszcz. Taki poziom Oscypek Kcal plasuje go w czołówce najbardziej kalorycznych serów.

Mimo wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii, oscypek dostarcza też sporo wartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych. Jednak przy większym spożyciu łatwo można przekroczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.

Bardziej realistyczną porcją jest 50 gramów oscypka. Taka ilość dostarcza około 200 Oscypek Kalorie, co stanowi 10% dziennego zapotrzebowania kobiety. Nie jest to mało, dlatego nie zaleca się objadania się zbyt dużymi ilościami tego sera.

Podsumowując, oscypek to smaczny i wartościowy produkt, ale ze względu na bardzo wysoką kaloryczność należy kontrolować jego porcje w codziennej diecie.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Schudniesz czy się zatrujesz? 10 kombinacji składników, których musisz unikać
  3. Przygotowanie suszonych grzybów: najlepsze metody kuchenne
  4. Ile Piec Pizzę Guseppe - Sprawdź naszą pyszną pizzę z Guseppe
  5. Smaki Turcji: przepisy na autentyczne dania tureckie
Autor Agata Wasilewska
Agata Wasilewska

Cześć! Uwielbiam przygotowywać smaczne, proste dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Na blogu dzielę się przepisami, fotografuję i opisuję krok po kroku moje autorskie potrawy. Stawiam na świeże, sezonowe składniki i naturalne smaki. Pokażę Wam jak udekorować potrawy, aby wyglądały apetycznie i kolorowo. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu!

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły