Przepisy

10 najlepszych przepisów na naleśniki dla dzieci

Dagmara Zielińska18 sierpnia 20235 min
10 najlepszych przepisów na naleśniki dla dzieci

Naleśniki to ulubione danie wielu dzieci. Nic dziwnego! Miękkie i puszyste ciasto naleśnikowe, rozpływające się w ustach, to prawdziwa ucztadla podniebienia każdego malucha. Jednak aby przygotować naleśniki, które będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe, warto poświęcić chwilę na dobór odpowiednich składników.

Przede wszystkim należy zadbać o to, by ciasto naleśnikowe było lekkie i łatwostrawne. Dlatego zamiast mąki pszennej lepiej wybrać mąkę bezglutenową np. kukurydzianą, ryżową czy gryczaną. Można też użyć kleików, np. z amarantusa lub quinoi, które są bogate w białko i błonnik. Zamiast jaj warto sięgnąć po ich zamienniki - masy jajeczne na bazie mleka sojowego lub wody.

Do ciasta świetnie nadają się także różne dodatki, które uwielbiają dzieci. Świeże lub mrożone owoce pokrojone w kostkę, jak truskawki, jagody czy banany, doda smaku i koloru. Warzywa jak szpinak, marchew czy kalarepa wniosą witaminy i minerały. Słodkie składniki, jak odrobina kakao, czekolady, miodu czy cukru trzcinowego, sprawią, że naleśniki będą jeszcze smaczniejsze. Można też dodać garść orzechów lub nasion, np. słonecznika czy sezamu.

Idealne naleśniki dla dzieci - smaczne i zdrowe

Mąki i Kleiki bezglutenowe

Mąki bezglutenowe, takie jak kukurydziana, ryżowa czy gryczana, są znacznie lżejsze i łatwiej strawne niż mąka pszenna. Dlatego świetnie nadają się do przygotowania naleśników dla dzieci. Można też użyć kleików z amarantusa lub quinoi, które dostarczą dużo białka.

Jaja i ich zamienniki

Zamiast jaj warto wypróbować masy jajeczne na bazie mleka sojowego lub wody. Są zdrowsze i lżejsze. Można je łatwo przygotować samemu w domu.

Mleko i jogurty

Do ciasta idealnie nadają się jogurty naturalne lub smakowe, małże mleko i kefiry. Dostarczą wapnia i białka, a ciasto będzie delikatne.

Jakie składniki wybrać do ciasta naleśnikowego dla dzieci

Owoce i warzywa

Świeże lub mrożone owoce jak truskawki, jagody czy banany doda smaku i koloru. Warzywa typu szpinak, marchew, kalarepa wzbogacą ciasto o witaminy.

Słodkie dodatki - czekolada, dżem, miód, cukier

Odrobina kakao, startej czekolady, miodu czy cukru trzcinowego sprawi, że naleśniki będą jeszcze smaczniejsze dla maluchów.

Orzechy i nasiona

Garść posiekanych orzechów włoskich, sezamu, słonecznika czy siemienia lnianego doda błonnika i zdrowych tłuszczów.

Dodatki do ciasta naleśnikowego uwielbiane przez maluchy

Owoce sezonowe

Sezonowe owoce jak truskawki, czereśnie, brzoskwinie, morele czy śliwki świetnie smakują w naleśnikach. Wystarczy je zmiksować lub pokroić.

Sery, twarogi i serki homogenizowane

Śmietankowy twaróg, serki waniliowe lub owocowe, ricotta - to ulubione nadzienia maluchów. Można je połączyć z miodem lub dżemem.

Czekolada, dżemy i kremy

Roztopiona czekolada, kolorowe dżemy np. truskawkowy czy malinowy oraz kremy czekoladowe, waniliowe lub karmelowe sprawdzą się idealnie.

Najsmaczniejsze farsze i nadzienia do naleśników dla dzieci

10 najlepszych przepisów na naleśniki dla dzieci

Przepis na puszyste ciasto naleśnikowe

Aby ciasto było puszyste, należy energicznie je ubijać. Można też odrobinę ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z resztą składników.

Techniki smażenia naleśników

Naleśniki można smażyć na suchej lub lekko wytłuszczonej patelni. Ważne, by rozgrzać ją do odpowiedniej temperatury i smażyć naleśniki około minuty z każdej strony.

Jak nie przypalić naleśników

Aby uniknąć przypalenia, należy pilnować temperatury i czasu smażenia. Można też dodać odrobinę oleju do ciasta lub posmarować patelnię olejem przed każdym naleśnikiem.

Jak przygotować i usmażyć idealne naleśniki

Krojenie i składanie naleśników

Można kroić naleśniki w paski, kwadraty lub trójkąty. Fajną ozdobą są też naleśniki zwijane w ruloniki lub składane na pół lub ćwiartkę.

Sosy, posypki i ozdoby do naleśników

Do dekoracji świetnie nadają się polewy czekoladowe, karmelowe lub owocowe, kolorowe posypki, owoce i słodkie sosy.

Naleśniki na słodko i na słono

Naleśniki można podawać zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Ta druga opcja z serami, wędliną czy warzywami też przypadnie maluchom do gustu.

Podawanie naleśników - pomysły i inspiracje

Podsumowanie

Przygotowanie zdrowych i smacznych naleśników dla dzieci nie jest trudne, wystarczy poświęcić chwilę na dobór odpowiednich składników. Mąki i kleiki bezglutenowe, owoce, warzywa i zdrowe słodkie dodatki urozmaicą ciasto naleśnikowe. Ulubione przez maluchy nadzienia, jak sery, owoce czy czekolada, sprawią, że naleśniki będą wyśmienite. Przy odrobinie pomysłowości w dekorowaniu i podawaniu można z naleśników przygotować pożywne i smaczne danie, które zachwyci każde dziecko.

Najczęstsze pytania

Warto zastąpić mąkę pszenną mąkami i kleikami bezglutenowymi, np. kukurydzianą, ryżową, gryczaną. Można też dodać owoce i warzywa.

Idealnie sprawdzą się jogurty naturalne lub smakowe, małże mleko i kefiry. Dostarczą wapnia i białka.

Trochę kakao, startej czekolady, miodu, dżemu lub cukru trzcinowego. Pamiętajmy jednak o umiarze w ilości cukru.

Świetnie sprawdzą się sezonowe owoce - truskawki, czereśnie, brzoskwinie, morele, śliwki. Wystarczy je zmiksować lub pokroić.

Można je kroić, składać w ruloniki, polewać sosami, posypywać kolorowymi dodatkami i udekorować owocami.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Schudniesz czy się zatrujesz? 10 kombinacji składników, których musisz unikać
  3. Przygotowanie suszonych grzybów: najlepsze metody kuchenne
  4. Ile Piec Pizzę Guseppe - Sprawdź naszą pyszną pizzę z Guseppe
  5. Smaki Turcji: przepisy na autentyczne dania tureckie
Autor Dagmara Zielińska
Dagmara Zielińska

Cześć, kulinarni pasjonaci! Jestem Dagmara i serdecznie witam Was na blogu poświęconym sztuce gotowania i przepisom. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i dzielić się moimi ulubionymi daniami, trikami kulinarymi i inspiracjami kulinarnymi. 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły