Informujemy, że strona www.multicooker.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. OK, zamknij
800 800 191 — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne) — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne)

18 Lutego 2015

Quiche lorraine: ciasto estetów i bohaterów. Jak przygotować quiche lorraine w multicookerze REDMOND.


Danie to, wywodzące się z kuchni francuskiej, jest uwielbiane zarówno przez małych, jak i dużych smakoszy, nim częstowani są goście, a sposobów na jego przygotowanie jest dosłownie tysiące, a każda kawiarnia podaje swój firmowy quiche (znany także jako quiche lorraine)!


FRANCUZ O NIEMIECKICH KORZENIACH


… i nic w tym dziwnego – danie uważane za rodzime danie francuskie posiada niemieckie korzenie. Francuski region Lotaryngia, słynący z piekarni, terytorialnie wzbudza wiele sporów: Niemcy niejednokrotnie rościli sobie do niej prawa i zajmowali terytorium, przez co wpływy kulturowe były bardzo widoczne. Siłą rzeczy na obecne terytorium Francji przeprowadzali się niemieccy rzemieślnicy i kucharze! Technologia przygotowywania potraw wierna była jednak francuskim tradycjom. Oszczędni niemieccy piekarze, w odróżnieniu od rozrzutnych piekarzy francuskich, nie wyrzucali ciasta, pozostałego na ściankach naczynia po zakończeniu mieszania. Aby nic się nie marnowało, z resztek stworzyli oni wyjątkowe ciasto, dodając paseczki słoniny, pieprz i gałkę muszkatołową. Pierwszy quiche, nie będąc jeszcze niczym wyszukanym, zyskał ogromną popularność w całym regionie, a następnie poza jego granicami. W początkowym okresie quiche lorraine określany był jako Lothringer Kuchen, co w tłumaczeniu z języka niemieckiego oznacza placek lorański (lorański, czyli lotaryński). Dla wyrafinowanych Francuzów niemieckie słowo brzmiało nazbyt ordynarnie, postanowili więc przetłumaczyć je na swój język ojczysty. Przyjemne dla francuskich uszu określenie quiche lorraine przyjął się we Francji błyskawicznie!


TYSIĄCE I JEDNO QUICHE


Przez pięc wieków obecności w tradycjach kulinarnych Francji, quiche lorraine zyskał niezwykle dużo odmian. W każdym regionie Francji klasyczną recepturę wzbogacano nowymi składnikami, czasami przeinaczając placek nie do poznania, czyniąc z niego deser, przekąskę, a nawet w danie główne. Pierwszym składnikiem, dodanym do placka przez Francuzów, był oczywiście ich ulubiony produkt, czyli ser. Najczęściej używano odmiany serów Comte lub Gruyere. Ser sprawił, że quiche zyskało nutkę pikantności. Z czasem, zamiast ciasta chlebowego, zaczęto używać ciasta warstwowego (znanego dzisiaj pod nazwą ciasto francuskie) z sytym nadzieniem oraz ciasta kruchego do wersji deserowych quiche.

Na wsiach kucharze wykorzystywali do nadzienia jagody i grzyby, a w miastach portowych, jak np. Marsylia, popularne były placki quiche z egzotycznymi nadzieniami: bananami, ananasami, krabami, a nawet z migdałami. Jednak, pomimo bogactwa pomysłów, to klasyczny wariant quiche jest obdarzony wyjątkową sympatią smakoszy. I oczywiście najlepszy oryginalny quiche przyrządzany jest w jego rodzimych stronach – w Lotaryngii. W każdej kawiarni i piekarni w regionie istnieje możliwość zamówienia klasycznego quiche, smak którego praktycznie nie różni się niczym od smaku quiche, spożywanego jeszcze 500 lat temu! Pilnuje tego specjalny orgran: Narodowy syndykat ochrony i przebiegu produkcji (fr. Syndicat National de Défense et de Promotion de l′Authentique). Jego zadaniem jest kontrolowanie zgodności składu i sposobu przygotowywania z podstawowym przepisem z XVI w. Za nieprzestrzeganie wymogów wytwórca może stracić zaszczytne prawo podawania quiche lorrain!

Ze względu na dużą różnorodność w odmianach quiche lorraine podstawowym uznany został tylko jeden przepis! Mąka, masło i jajka miesza się z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Otrzymane ciasto należy rozwałkować i wyłożyć do odpowiedniej formy. Kolejnym krokiem jest pokrojenie słoniny w cienkie paseczki, podsmażenie jej i wyłożenie na ciasto. Następnie ubija się jajka i śmietankę, dodaje się do nich sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Masą tą zalewa się ciasto ze słoniną. Placek piecze się przez pół godziny.


BOHATER WOJNY


Rola quiche jest niedocenienia – właśnie to danie przynosiło Francuzom odrobinę radości i pomagało w najcięższych momentach historycznych. Podczas II-ej wojny światowej quiche okazało niezastąpioną pomoc w wyzwalaniu Francji spod okupacji faszystowskiej. Placek lotaryński nie wymaga dużej ilości ciasta, a dzięki szczególnemu sposobowi przyrządzania, zachowuje świeżość przez długi czas – dlatego też nie tylko pomógł on tysiącom Francuzów przetrwać trudne czasy wojny, ale również stał się najlepszym sposobem nakarmienia spragnionych przyzwoitego jedzenia żołnierzy armii wyzwoleńczej. Quiche pomagał nabrać żołnierzom sił, a swoim wspaniałym smakiem umacniał ducha walki – co potwierdzali sami Francuzi! Brytyjskim i amerykańskim placek tak posmakował, że po zakończeniu wojny quiche lorraine stał się popularny w kawiarniach w Wielkiej Brytanii i piekarniach Nowego Świata.

Quiche lorraine, ze względu na zewnętrzne podobieństwo, często nazywany jest francuską pizzą. Oczywiście i przepis, i smak dań znaczącą się różnią… ale niektórzy włoscy smakosze uparcie tkwią w przekonaniu, że quiche lorraine powstał na bazie ich dobra narodowego!

Każdy Francuz doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak kobiety cenią w mężczyznach umiejętność gotowania. Jednak najbardziej wnikliwej ocenie Francuzki poddają przygotowane przez swoich kawalerów omlet i quiche.

I tak np. jeżeli omlet pasuje na śniadanie podane do łóżka, do quiche z kolei idealnie podkreśli romantyczny wieczór. Każdy Francuz potwierdzi: żadna kobieta nie pozostanie obojętna po wyszukanej kolacji na dachu z białym wytrawnym winem i wspaniałym, przygotowanym własnoręcznie plackiem quiche z krewetkami na ostro lub ze słodkimi i ponętnymi truskawkami.


Razem z multicookerami REDMOND przygotowanie we własnym domu dań kuchni francuskiej jest niezwykle proste. Przygotowanie „francuskiej pizzy” zajmie 1 godzinę. Przepis na quiche lorraine.

Czytaj także:

Znaleziono 0 jaj oraz 0 Króliki! Twój rabat — 0%!