Informujemy, że strona www.multicooker.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. OK, zamknij
800 800 191 — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne) — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne)


ZupyŻurek na białej kiełbasie

Czas przygotowywania: 10 min. + 1 godz.

Wybierz swoje urządzenie:

Więcej informacji o multicookerze

Udostępnij przepis:

Składniki

Kiełbasa biała 250 g
Boczek wędzony 100 g
Cebula 200 g (2 szt.)
Marchew 50 g (1 szt.)
Chrzan (tarty) 20 g (1 łyżka)
Śmietana 30% 30 g (3 łyżki)
Czosnek 10 g (2 ząbki)
Prawdziwki (suszone) 10 g
Majeranek 10 g (2 łyżeczki)
Zakwas na żurek 350 ml (1,5 szklanki)
Olej roślinny 20 ml (2 łyżki)
Woda 1,5 l (6 szklanek)
Jajka (ugotowane na twardo) 2 szt.
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowywania

1

Grzyby namoczyć we wrzątku na 1 godzinę, następnie pokroić w kostkę o wielkości 1 cm. Bekon i kiełbasę pokroić w paski o długości 1,5 cm, cebulę – w kostkę o wielkości 1 cm, marchew zetrzeć na grubej tarce, czosnek posiekać nożem. Zakwas na żurek wymieszać ze śmietaną. Włożyć bekon i cebulę do misy multicookera, dodać olej roślinny.

2

Nastawić program „SMAŻENIE”, czas przygotowywania – 10 minut. Nacisnąć przycisk „START”. Przygotowywać do zakończenia pracy programu przy otwartej pokrywie, co pewien czas mieszając.

3

Do misy multicookera dodać grzyby, marchew, kiełbasę, sól i majeranek, zalać wszystko wodą, wymieszać. Zamknąć pokrywę. Nastawić program „ZUPA”, czas przygotowywania – 1 godzina. Nacisnąć przycisk „START”.

4

30 minut przed zakończeniem gotowania otworzyć pokrywę, dodać zakwas ze śmietaną, czosnek, chrzan, wszystko wymieszać. Zamknąć pokrywę, przygotowywać do zakończenia pracy programu.

!

Porada: podawać z ugotowanym na twardo i pokrojonym w cząstki jajkiem.

Znaleziono 0 jaj oraz 0 Króliki! Twój rabat — 0%!