Informujemy, że strona www.multicooker.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. OK, zamknij
800 800 191 — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne) — Infolinia sklepu czynna: 8:00-16:00 (połączenie bezpłatne)


ZupyŻurek śląski

Czas przygotowywania: 1 godzina 30 minut

Wybierz swoje urządzenie:

Więcej informacji o multicookerze

Udostępnij przepis:

Składniki

Świeże żeberka wieprzowe 300 g
Ziemniaki 250 g (4 szt.)
Marchew 50 g (1 szt.)
Pietruszka (korzeń) 25 g (1/2 szt.)
Kawałek pora i selera
Czosnek 10 g (2 ząbki)
Majeranek 3 g (2 łyżeczki)
Zakwas na żurek 300 ml (1 szklanka + 2 łyżki)
Woda 1,5 l (6 szklanek)
Sól 5 g (1 łyżeczka)
Pieprz do smaku

Sposób przygotowywania

1

Żeberka przemyć, oddzielić od siebie. Marchew i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce. Por i łodygę selera pokroić w drobne paski 0,5 cm, ziemniaki – w kostkę o wielkości 1 cm, czosnek posiekać nożem. Włożyć do misy multicookera żeberka, zalać wodą, dodać sól i majeranek, wymieszać. Zamknąć pokrywę.

2

Ustawić program „ZUPA”, czas przygotowywania – 1 godzina 30 minut. Wcisnąć przycisk „START”.

4

50 minut przed zakończeniem gotowania otworzyć pokrywę, dodać wszystkie warzywa (oprócz czosnku) i wymieszać. Zamknąć pokrywę. 10 minut przed zakończeniem gotowania otworzyć pokrywę, dodać zakwas na żurek i czosnek. Zamknąć pokrywę, przygotowywać do zakończenia pracy programu.

!

Porada: podawać z kiełbasą w kawałku lub pokrojoną w kostkę.

Znaleziono 0 jaj oraz 0 Króliki! Twój rabat — 0%!